Hlavní obsah

Žalobce zrušil trestní stíhání Faltýnka v kauze Čapí hnízdo, u Babiše bude pokračovat

Právo, rav, rsk, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žalobce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze ve čtvrtek po několika měsících čekání rozhodl o stížnosti premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a ostatních proti jejich obvinění v kauze údajného padesátimiliónového dotačního podvodu ve farmě Čapí hnízdo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO).

Článek

Podle zjištění Práva z důvěryhodného zdroje žalobce zrušil trestní stíhání u čtyř obviněných. Je mezi nimi i místopředseda Hnutí ANO a poslanec Jaroslav Faltýnek, dále pak Zdeněk Kubiska, Jan Platil, tedy bývalí členové představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která firmu dříve vlastnila. Čtvrtým v řadě je Luděk Kalivoda, který byl členem tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

Faltýnek ve čtvrtek řekl Právu, že rozhodnutí nedostal. „Nemám nic k dispozici, tak se k tomu těžko mohu vyjadřovat,“ uvedl.

Stíhání Babiše, jeho manželky Moniky, jejího bratra i obou premiérových dětí z prvního manželství pokračuje, řekl Právu Babišův obhájce Michael Bartončík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

„Bylo rozhodnuto a rozhodnutí již bylo vypraveno a doručeno všem obhájcům obviněných do datových stránek a všem dalším také. Obvinění, kteří datovou schránku nemají, tedy rozhodnutí obdrží běžnou poštou,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že dříve než v pátek závěry žalobce nebude možné zveřejnit.

Babiš zatím neví, jak státní zástupce o jeho stížnosti rozhodl. Na dotaz ČTK, zda má rozhodnutí k dispozici, případně ví, co obsahuje, odpověděl, že ho zatím nedostal.

„Babiš je stále jediný kandidát na premiéra“

Podle olomouckého hejtmana, poslance a člena vedení ANO Ladislava Oklešťka není rozhodnutí o stížnosti verdikt o vině. „O tom rozhoduje soud. Pro mě je pan Babiš stále jasný a jediný kandidát na premiéra,“ řekl Právu.

„Pořád mě to utvrzuje v tom, že bychom se měli držet presumpce neviny, což nynější rozhodnutí potvrzuje. Ukazuje se, že věci nejsou černobílé, a jen mě zaráží, že se v celé kauze toho nijak moc neděje,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

„Vzhledem ke zjevnému politickému nátlaku, který Andrej Babiš činí na orgány činné v trestním řízení, bude každé takové rozhodnutí vzbuzovat pochybnosti. Jediný způsob, jak takové pochybnosti nemít, je nemít trestně stíhaného premiéra,“ řekl Právu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Státní zástupce zjevně vyhodnotil, že je důvod pokračovat v trestním stíhání alespoň u některých osob,“ komentoval to poslanec ODS Marek Benda. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek se k vývoji kauzy vyjádřit nechtěl. „Nebudu to komentovat, dokud to nebude oficiální. Je to věc orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil Právu Bělobrádek.

ČSSD: Náš postoj to nemění

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola Právu řekl, že rozhodnutí státního žalobce nemá na jednání o vládě vliv. A to ani v případě, že by byli všichni obvinění zproštěni trestního stíhání, jen premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nikoliv. „Situace se nemění,“ napsal Zimola. Předseda ČSSD Jan Hamáček Právu na otázku, zda by rozhodnutí státního zástupce mohlo změnit postoj ČSSD v rámci jednání o vládě, napsal: Nezměnilo.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka v této souvislosti zdůraznil, že ČSSD nechce do koaliční smlouvy stanovit, že Andrej Babiš musí rezignovat, pokud bude prvoinstančně odsouzen, ale že každý člen vlády, který by byl odsouzen, musí rezignovat. Rozhodnutí žalobce nechtěl komentovat. „Nejsem schopen předjímat rozhodnutí státního zástupce ani nezávislého soudu,“ řekl Právu.

Stíhání Babiše a Faltýnka bylo přerušeno po říjnových sněmovních volbách, kdy oba znovu získali poslanecké mandáty, a tedy i imunitu. Sněmovna je opětovně vydala v lednu. Oba vinu odmítají, stíhání je podle nich účelové.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50miliónovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Oba politiky ke stíhání vydala předchozí i současná Sněmovna. Babiš i Faltýnek mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám