Hlavní obsah

Jeden posudek nestačí. Soud žádá další zprávu o stavu týraného psa Marleyho

Právo, Pavel Orholz

Okresní soud v Prachaticích řeší v těchto dnech kauzu 24letého muže z Prachatic, který na videu týral štěně Marleyho. Samosoudce Daniel Prouza si vyžádal další znalecký posudek na stav psa, možné trvalé následky a co je způsobilo. Právě to může rozhodnout i o výši trestu, když muži hrozí za týrání zvířat až dva roky vězení.

Foto: Foto Animal rescue

Pes Marley už se prohání na loukách v areálu Animal rescue u Českých Budějovic

Článek

Případ vzbudil nevoli veřejnosti. Video, na kterém muž týrá štěně, zveřejnil na sociálních sítích jeho kamarád. Podle obžaloby muž labradorského retrívra opakovaně kopal, dupal na něho neobutou nohou, bil ho do břicha a zadních nohou, psa škrtil a vyvěšoval ho za krk do vzduchu.

Posudek ohledně následků vypracovala krajská veterinární správa a uvádí, že bez odborné pomoci by pes zcela určitě uhynul. Nyní však soud žádá o další posudek na stav Marleyho.

„V této fázi trestního řízení nevyplývají z důkazů předložených policejním orgánem, respektive státním zástupcem, relevantní informace vztahující se k objektivizaci všech zranění, která měla být zvířeti způsobena jednáním podezřelého, pro které byl státním zástupcem postaven před soud, jakož i obvyklé době jejich léčení a především případným trvalým následkům na jeho zdraví,“ vysvětluje v opatření důvody přizvání dalšího znaleckého posudku soudce Daniel Prouza.

Znalec by měl v posudku také popsat zranění Marleyho, mechanismus vzniku těchto zranění a uvést i další důležité skutečnosti pro soud. „Znalecký posudek je potřeba zpracovat ve čtyřech vyhotoveních ve lhůtě do 31. 5. 2018,“ konstatoval Prouza.

Štěněti se daří

Přestože Marley skončil v péči veterinářů ve Vimperku na začátku března, stále se doléčuje ze svých zranění. Nyní se o něj stará českobudějovická Animal rescue.

„Marley má za sebou první kontrolní vyšetření, při kterém mu byly odstraněny stehy a rentgeny polámané nožky ukázaly, že se hojí nadmíru dobře. Dokonce tak dobře, že by zhruba za dva měsíce mohl podstoupit druhou operaci, při které mu bude odstraněna kovová ploténka fixující kosti ve správné poloze,“ informoval Právo Vladimír Kössl z Animal rescue.

Dále upozornil, že i přes špatnou zkušenost je pes k lidem velmi přátelský. „Štěňata mají výhodu, že poměrně dobře vytěsňují některé nepříjemné zážitky. Marley vychází dobře i s ostatními zvířaty,“ podotkl Kössl. Doplnil, že na nové majitele si štěně bude muset počkat, až bude mít doléčená veškerá zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám