Hlavní obsah

Pozor na rychlost, policie bude ve středu měřit na tisícovce míst

Novinky, Jan Středa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté si ve středu 18. dubna počíhají na neukázněné řidiče. V rámci celoevropské akce Speed Marathon se stejně jako loni zaměří na místa, která policii v anketě nahlásili sami lidé. A podobně jako před rokem bude kontrolovaných míst asi tisícovka, nejvíce ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti. Ilustrační foto

Článek

Vybrané lokace nebudou kontrolovány celý den. „Každé místo je kontrolováno jen v určité, náhodně určené hodiny,“ upřesnila mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčková. „Může to být přes den, ale také celý večer, na některá místa se budeme i vracet,“ dodala mluvčí.

Řidiči se tedy musí mít na pozoru celý den a policie celou akci vidí především jako prevenci nehod. „Zvýšená rychlost je nejčastější příčinou vážných dopravních nehod,“ dodala Kropáčová.

Místa vybrali sami lidé

Místa kontrol v jednotlivých státech vybírali policisté na základě hlasování obyvatel jednotlivých obcí. Oproti loňsku hlasovalo letos jen 12 tisíc lidí a vybraly se čtyři 4000 míst, která policisté zúžili zhruba na zmíněnou tisícovku.

Oficiální hlasování o kontrolovaných místech probíhalo od 1. do 28. února a zúčastnit se mohli všichni obyvatelé ČR. Podrobný výčet kontrolovaných míst je ke stažení zde.

V roce 2017 v České republice hlasovalo asi 77 tisíc lidí, na mapě se poté sešly tipy na 10 796 míst. „Policisté označená místa a lokality vyhodnotili na základě předem určených kritérií, jako například konkrétní dopravně-bezpečnostní situace v dané lokalitě, množství dopravních nehod nebo frekvence provozu, a vybrali 1047 míst, kde bude měření rychlosti probíhat,” uvedla loni Kropáčová. [celá zpráva]

Anketa

Co si myslíte o policejní akci Speed Marathon?
Vítám ji jako prevenci
40,3 %
Považuji ji za zbytečnou
56,9 %
Nevím, nemám na to názor
1,4 %
Neřídím
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2588 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám