Hlavní obsah

Policie zasahovala na Krajském úřadě v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu ve čtvrtek zasahovali na Krajském úřadu v Liberci. Podle úřadu se zajímali o dokumenty související se zajištěním dopravní obslužnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej potvrdil, že útvar ve čtvrtek provádí úkony trestního řízení. Žádné další informace poskytovat nebude.

„Mohu potvrdit, že na krajském úřadě jsou dnes policií prověřovány kroky ve věci zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji. Veškeré dokumenty, které si policie vyžádala, jsme poskytli. Chod krajského úřadu nebyl a není nijak omezen,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Nikdo v této souvislosti nebyl zatčen.

Liberecký krajský úřad má dlouhodobé problémy se zajišťováním autobusové dopravy. Už v roce 2012 vypsal miliardový tendr na regionální autobusovou dopravu, ale ani po čtyřech letech nedosáhl žádného výsledku. Obří zakázku mezitím několikrát prověřoval antimonopolní úřad (ÚOHS) a tendr dokonce jednou zrušil, po odvolání ale vrátil celé hodnocení soutěže na začátek.

Krajský úřad nakonec tendr v roce 2016 zrušil a se stávajícími dopravci uzavřel bez soutěže krátkodobé smlouvy. Právě ty mohou být předmětem zájmu policie.

Kraj vede spor i s antimonopolním úřadem

Spor s antimonopolním úřadem kvůli zajištění autobusové dopravy vede liberecký krajský úřad i v těchto dnech. Konkrétně jde o záměr kraje ovládnout majetkově jednoho z autobusových dopravců (ČSAD Liberec) a vytvořit na jeho základě krajský dopravní podnik.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v úterý podepsal rozklad, který kraj podává proti březnovému rozhodnutí ÚOHS. V něm antimonopolní úřad kraji zatrhl akcie společnosti ČSAD Liberec nakoupit.

„Získání akcií je nutné považovat za veřejnou zakázku a musí se o ni soutěžit,“ vysvětlil v březnu podstatu rozhodnutí antimonopolního úřadu jeho mluvčí Martin Švanda.

Liberecký kraj ale nyní ve svém rozkladu upozorňuje na to, že v případě nákupu akcií ČSAD Liberec je pouze jeden možný poskytovatel (právě ČSAD Liberec), a nedává tedy smysl, proč by se měl takový nákup soutěžit. „Protože když někdo vlastní akcie nějaké společnosti, tak je jediným, kdo vám je může prodat. Kdybychom o to soutěžili, byla by to soutěž, kde je dopředu znám vítěz,“ upřesnil Půta podstatu rozkladu, který Liberecký kraj nyní podává.

Reklama

Výběr článků

Načítám