Hlavní obsah

Jsem jen jedna z možností, bránil se u soudu muž obžalovaný z brutální vraždy mladé Ukrajinky

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Patnáct až dvacet let vězení nebo případně i výjimečný trest hrozí 32letému Rumunovi, který je obžalovaný, že v létě roku 2016 v Liberci zvlášť trýznivým způsobem ubodal tehdy 25letou Ukrajinku, matku pětiletého chlapce. Případem se v úterý začal zabývat Krajský soud v Liberci.

Soud s mužem obžalovaným z vraždy UkrajinkyVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Rumun Marius Vasilica Ailieseie neměl k Ukrajince žádný zvláštní vztah. Znal se s ní přes svou tehdejší českou přítelkyni i přes kolegy z práce.

„Pravděpodobně mu vadilo, že mu poškozená kazí jeho přítelkyni a vztah s ní,“ uvedl k možnému motivu státní zástupce Martin Feřt.

Se ženou měl Ailieseie údajně před vraždou konflikt v tomto duchu, vyhrožoval jí a v osudný večer pak podle obžaloby zaútočil. Ženě způsobil nožem několik bodných i řezných ran, přičemž některé zasáhly srdce i plíce.

Po činu podle žalobců muž nejprve tělo Ukrajinky vyhodil z okna bytu. „A pak ho svázané odnesl na zádech k výpustku u řeky Nisy, kde tělo ukryl,“ popsal státní zástupce.

Odjel prý za matkou

Ailieseie ale svou vinu důrazně odmítá. Ohradil se už proti způsobu, jakým státní zástupce přednesl obžalobu. Vadilo mu, že o něm mluví, jako by čin opravdu spáchal. „Ale já jsem jen jedna ze 16 možností,“ rozčiloval se Rumun.

„Chci, aby se tu mluvilo o možnosti, že jsem to udělal. Je možné, že to mohlo být spácháno jinak,“ vysvětloval prostřednictvím tlumočníka.

Krátce po činu muž narychlo odcestoval zpět do Rumunska, kde ho půl roku poté na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržela tamní policie a předala ho do Česka. Od té doby je Ailieseie ve vazební věznici.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžaloba viní 32-letého Rumuna, že v Liberci ubodal mladou Ukrajinku a že po činu její tělo ukryl u řeky Nisy. Muž to odmítá.

U soudu muž odmítl, že by utíkal před zodpovědností. „Odjel jsem do Rumunska, protože jsem dostal zprávu od sestry, že je naše matka vážně nemocná,“ uvedl obžalovaný.

Popřel také, že by se ještě v Liberci svěřoval svému českému kolegovi z práce, že musí odjet do pondělí, protože policie přes víkend nepracuje.

Chtějí 1,7 miliónu

Soudkyně Eva Drahotová i státní zástupce se obžalovaného ptali na jeden z hlavních důkazů – provaz, na němž se našly stopy Rumunovy DNA. „Tento provaz nebyl použit při samotném činu, ale měl ho použít poté, když tělo poškozené svázal,” objasnil státní zástupce.

Ailieseie k tomu uvedl, že provaz měl na sobě uvázaný žlutý pes, kterého mu na ulici na chvíli svěřil neznámý muž. „Nevím, jak se jmenuje, ani ho neumím popsat. Měl dva psy, jeden se mu zaběhl a druhého potřeboval pohlídat. A já jsem mu chtěl pomoci. Byla to jen chvilička, psovi se to pak přestalo líbit, tak jsem ho i s tím provazem pustil,“ tvrdil Rumun.

Rodina zavražděné po obžalovaném požaduje za nemajetkovou újmu 1,7 miliónu korun, z toho jeden milión korun pro malého syna zavražděné Ukrajinky. Ten byl v době činu v bytě, kde k vraždě došlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám