Hlavní obsah

Čtyřletá dívka vypadla v Rokytnici z lanovky. Matka nemohla nic dělat

– Semily
Právo, mip, pra

Hrůzné okamžiky zažila ve čtvrtek v lyžařském areálu v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku matka tří malých dětí, dvou chlapců a čtyřleté dívky. Právě dívka nezvládla nástup do rozjeté lanovky. Matka dítě stihla zachytit, ale nedokázala ho dostat do bezpečí. Dcera jí nakonec z rukou vypadla, načež letěla 11 metrů dolů. Žádná vážná zranění jako zázrakem neutrpěla.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dívka nasedla na čtyřsedačkovou spojovací lanovku v areálu Horní Domky spolu s matkou a dvěma bratry ve věku šest a jedenáct roků. Na rozdíl od chlapců na sedačku lanovky pořádně nedosedla a nebyla nijak zajištěná.

„Matka dceru přidržovala oběma rukama a volala na obsluhu, aby lanovku zastavila. Do policejního protokolu žena uvedla, že ani po jejím volání lanovku nikdo nezastavil. Dcerka, která propadla panice, sebou házela a přitom matce pomalu vyklouzávala z rukou,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Dívka se poblíž třináctého sloupu matce vysmekla z rukou a dopadla na mrazem ztvrdlý sníh. Žena měla následně spoustu starostí udržet až do horní stanice lanovky na sedačce obě další děti, které situace vystresovala. „V okamžiku pádu nemohla matka pro svou dceru nic udělat. Lanovka se nezastavila a matka s chlapci musela vyjet až na kopec. Mezitím se k holčičce sjeli lidé, kteří ji viděli vypadnout,“ upřesnila Baláková.

Incident neušel pozornosti horských záchranářů a ostatních lyžařů. Ti poskytli dívce první pomoc a zavolali zdravotníky. Dívku transportoval přímo ze sjezdovky vrtulník do nemocnice v Hradci Králové. „Z té ji ale už propustili. Je to malý zázrak, dívka při pádu neutrpěla žádná zranění,“ potvrdila Právu Baláková.

Policii zajímá reakce obsluhy lanovky

Policisté hledají svědky události. „Nezajímá nás pád dívenky, ale hledáme svědky, kteří mohli sledovat okolnosti nastupování rodiny do lanovky,“ upozornila mluvčí s tím, že policisty bude zajímat především reakce obsluhy lanovky.

„Maminka vypověděla, že obsluha lanovku při nástupu dětí nijak nezpomalila a že po komplikovaném nástupu křičela na obsluhu – a ta nijak nereagovala,“ uvedla mluvčí. Tím, zda šlo o chybu obsluhy, se podle ní bude zabývat i Drážní úřad, který policisté kontaktovali.

Podle ředitele rokytnického skiareálu Víta Pražáka případ provázejí rozporuplná tvrzení. Zodpovědnost za přepravu dětí na lanovce podle něj nesou především rodiče. „Předpisy viditelně čitelné na piktogramech u dolní stanice lanovky jasně informují o provozní zásadě jedna plus jedna, tedy jeden dospělý na jedno dítě do 125 centimetrů výšky. A kde má dítě na sedačce být,“ upozorňuje Pražák.

Jde v krátké době o druhou nešťastnou událost v lyžařském areálu v Rokytnici nad Jizerou. Minulý týden tu starší lyžař srazil dvanáctiletého chlapce, od kterého pak odjel, aniž by situaci na místě dál řešil. Policistům se přihlásil až ve chvíli, kdy o události informovala média. Chlapec utrpěl středně těžké poranění na noze.

Reklama

Výběr článků

Načítám