Hlavní obsah

Mostecko trápí dětské gangy, kriminalita nezletilých prudce vzrostla

Most

Na Mostecku loni prudce vzrostla kriminalita nezletilých, tedy dětí do 15 let. Týkala se 89 dětí, což je proti předchozímu roku víc než dvojnásobek, řekl ředitel mostecké policie Jiří Volprecht. Nejčastěji podle něj šlo o kriminalitu dětských gangů. Děti do 15 let nejsou trestně odpovědné.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

Dětské gangy působí podle policie nejčastěji v centru Mostu, dopouštějí se krádeží, ale i loupeží. „Dětské gangy se zaměřovaly především na jiné děti a přestárlé osoby,“ uvedl Volprecht. Děti nejsou trestně odpovědné, proto nemohou být za kriminalitu trestány. Případy tak většinou řeší odbor sociálních věcí a případně opatrovnické soudy.

Loni se kriminalita týkala 89 dětí, v roce 2016 jich bylo jen 43. Působení dětských gangů je podle kriminalistů fenoménem posledních let. „I když dětské gangy byly i v dobách minulých. Ale v takové míře se to objevilo až v loňském roce, hlavně na konci roku. Jedná se o nárazově vzniklý problém,“ podotkl vrchní komisař mostecké policie Jaroslav Hotový.

Policie téměř všechny případy, které se dětských gangů týkají, již vyřešila. „Mezi nezletilci se tento způsob obohacování rozšířil, protože se na ně nejdříve nepřišlo a možná si ani do té doby neuvědomovali důsledky svého jednání,“ dodal Hotový.

V okrese Most se loni zvýšila také kriminalita mladistvých. Těch policie loni odhalila 92, o rok dříve jich bylo 63. V jejich případě jde podle Volprechta nejčastěji o krádeže mobilních telefonů nebo tabletů. Mladiství již mohou být trestně stíháni, oproti dospělým jim hrozí poloviční trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám