Hlavní obsah

O havířovské kulturní středisko se zajímá inspektorát. Ředitelka nás šikanuje, tvrdí zaměstnanci

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský kraj zjistil, že zaměstnanci Městského kulturního střediska (MKS) v Havířově musí pracovat v neúnosných podmínkách. Při své loňské kontrole zaznamenal 13 pochybení proti zákoníku práce. Městské organizaci, kde pracuje stovka lidí, nyní hrozí pokuta, která se může vyšplhat až na několik miliónů korun.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Právo má k dispozici protokol z kontroly. Podle havířovské primátorky Jany Feberové (ČSSD) už došlo od ledna ve společnosti k nápravě situace. Podle větší části zaměstnanců se naopak atmosféra na pracovišti mezi nimi a ředitelkou Yvonou Dlábkovou, která je ve funkci zhruba 15 let, ještě vyostřila.

Samotná ředitelka většinu obvinění odmítá a tvrdí, že chod v MKS není nijak výjimečný oproti jiným organizacím.

Atmosféra strachu na pracovišti

„Ředitelka si dělá, co chce. Nedodržuje zákony, šikanuje zaměstnance. Kdykoliv se lidé snaží něco namítnout, nebo mají jiný názor na věc, tak je umlčí a vyhrožuje vyhozením z práce či odebráním peněz. Lidé pracují ve stresu a ve strachu, že přijdou o zaměstnání. Berou antidepresiva. Atmosféra na pracovišti je skutečně neúnosná,“ sdělili Právu již bývalí zaměstnanci MKS. Připojují se ale i ti současní. Všichni se však bojí zveřejnit jména, redakce je však zná.

„Ve své praxi jsem se s takto rozsáhlými zjištěními ještě nesetkala. Mnohá porušení nejsou jen formální, ale velmi závažná. Například špatné rozvrhování pracovní doby, žádné přestávky, nedodržení odpočinků mezi směnami, rozsah přesčasů a jejich neproplácení a zejména práce pod hrozbou strachu,“ řekla Právu advokátka Romana Náhlíková Kaletová, která loni podala inspektorátu práce podnět na prošetření situace v MKS.

Ředitelka šikanu zásadně odmítá

Inspektorát práce řešil i šikanu na pracovišti ze strany ředitelky. Ta však takováto obvinění odmítá. „Netuším, co se děje. Celou tu kontrolu vnímám jako udání. Nejsem si vědoma toho, že bych zaměstnance ponižovala či jim vyhrožovala. Cokoliv takového je mi cizí,” uvedla v reakci Dlábková.

„K lidem se takto nechovám, takže ani ke svým spolupracovníkům. Co se týká těch pochybení, tak jsem se k nim vyjadřovala inspektorátu práce. Ne vše je pravdou,“ dodala Dlábková s tím, že ona sama samozřejmě nemůže kontrolovat vše, což je i na vedoucích pracovnících a na ekonomovi.

„Udělali jsme od letošního roku opatření, aby k těmto chybám či spíše nedostatkům nedocházelo. Máme tady i odborovou organizaci, ze které nikdy nepřišel žádný podnět na nějakou šikanu či špatné problémy na pracovišti,“ zdůraznila ještě Dlábková.

Havířov čeká na závěrečnou zprávu inspekce práce

Havířovská primátorka se s ředitelkou sešla hned poté, co dorazil protokol z inspektorátu práce s výsledky se 13 pochybeními. „Paní ředitelka k výtkám podala do určitého termínu své námitky, zároveň udělala nápravná opatření, která inspekce vyžadovala. Vzhledem k tomu, že zatím nemáme závěrečný výstup z inspektorátu práce, tak město v této věci nečiní žádné kroky. Až ho budeme mít, tak se podle toho zařídíme,“ uvedla primátorka.

„Případ je v řízení, není uzavřen. Není ještě přesně rozhodnuto, za které nedostatky v tomto zařízení bude uložena sankce a v jaké výši,“ řekl ve středu Právu Libor Černý, který je vedoucím inspektorem Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám