Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval muže za loňskou vraždu v Chomutově

– Ústní nad Labem

Státní zástupce dnes obžaloval sedmatřicetiletého muže za loňskou vraždu na chomutovském sídlišti. Zastřelil tady o tři roky mladšího Roma. Skutek neměl rasový podtext, řekl dozorující státní zástupce Vladimír Jan. Muži hrozí až 20 let vězení.

Foto: Karel Otcovský

Kříž připomíná místo incidentu (archivní snímek).

Článek

Vražda se odehrála loni 27. května kolem 3.00 v Jirkovské ulici. Podle policie slyšel obviněný muž hluk, z okna pak viděl dodávku, jejíž řidič boural do zaparkovaných aut a vozidlem najížděl do lidí, kteří stáli před domem na chodníku. Vyšel s legálně drženou zbraní před dům a na auto, které právě v té chvíli projíždělo kolem něj, začal střílet. Řidiče dodávky zasáhlo několik střel a utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Střelec pak počkal na policii.

Jan podal obžalobu v úterý, případem se bude zabývat ústecký krajský soud. „Dnešního dne jsem na obviněného podal obžalobu, a to pro trestný čin vraždy a trestný čin poškozování cizí věci. Obviněnému hrozí trestní sazba v rozmezí 12 až 20 let odnětí svobody,” uvedl Jan s tím, že skutek neměl rasový podtext.

Krátce po vraždě se spekulovalo o tom, že muž mohl jednat v nutné obraně nebo tísni. „Jinou kvalifikací jsem se v obžalobě zabýval,” doplnil Jan.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Incident připomíná pietní místo, kam nejen rodina a známí oběti chodí zapalovat svíčky.

Podle informací ČTK ale nebyly splněny podmínky pro jinou kvalifikaci především proto, že střelba se odehrála až ve chvíli, kdy už obžalovaný neodvracel přímo hrozící útok.

Kriminalisté loni v srpnu provedli rekonstrukci událostí. Zvolili totožný čas, kdy se střelba odehrála. Obviněný muž s policií spolupracoval, detailně ukazoval, jak se incident podle něj odehrál. Muž je stíhán na svobodě. Původně ho soud poslal do vazby, aby neovlivňoval svědky. Po jejich vyslechnutí byl v polovině srpna propuštěn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám