Hlavní obsah

Výkaly a zdi nasáklé močí. Veterináři zavřeli množírnu, kde živořilo přes 200 psů

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Rozsahem bezprecedentní případ týrání psů řeší veterinární správa a policie v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Ve středu odebrali chovatelce 212 psů chovaných v příšerných podmínkách. Nyní už jsou zvířata v útulcích po celém Česku, policie zahájila úkony trestního řízení.

Foto: Státní veterinární správa

Psi nalezení u chovatelky na Pelhřimovsku

Článek

„Jde o letitý problém, ale to, co jsme uviděli v objektu, nikdo z nás nečekal,“ popsal místostarosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík.

Na manželský pár žijící v rodinném domě nedaleko centra města totiž léta chodily stížnosti, zejména kvůli zápachu. Snahy radnice o řešení ale vždycky končily na prahu domu. „Dovnitř jsme se nikdy nedostali. Naše omezené pravomoci nedovolily nic víc než udělovat pokuty,“ uvedl místostarosta.

Situace se obrátila až na konci loňského roku. Na základě podnětu, který zatím nespecifikovala ani policie, ani veterinární správa, vykonali veterinární inspektoři v bydlišti chovatelky kontrolu.

Odmítla kontrolu

„Chovatelka inspektory odmítla vpustit do svého domu, k veterinární kontrole na dvorek předvedla 13 psů. Někteří byli ve špatném výživném a zdravotním stavu. Ještě týž den proto bylo na šest zvířat majitelce odebráno a umístěno do útulku,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) ČR Petr Majer.

Foto: Státní veterinární správa

Psi nalezení u chovatelky na Pelhřimovsku

SVS se na základě této kontroly obrátila na policii a požádala o zajištění domovní prohlídky. Podezření, že uvnitř domu jsou další týraná zvířata, bylo velmi silné.

„Domovní prohlídka přinesla doslova otřesné zjištění. V objektu se v naprosto nevyhovujících podmínkách nacházelo celkem 212 psů, převážně malých plemen a jejich kříženců. V obytných prostorech a klecích byly dlouhodobě neodklízené vrstvy výkalů. Podlahy i zdivo v budově byly doslova prosáklé močí. Psi byli značně zanedbaní, vykazovali znaky kožních, očních, ušních a parazitárních onemocnění, měli přerostlé drápky,“ popsal hrůzný nález Petr Majer.

Psi jsou v útulcích 

Ve spolupráci s kamenickou radnicí a neziskovou organizací Dej pac! bylo na místě rozhodnuto o okamžitém odebrání všech zvířat a jejich rozvozu do více než desítky útulků v celé ČR.

„Věříme, že se zdravotní stav psů rychle zlepší a v brzké době si většinu z nich osvojí noví majitelé, kteří jim na rozdíl od původní majitelky zajistí důstojný a šťastný život,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a zároveň apeloval na zájemce o pořízení psa, ale i jiných zvířat, aby si vždy brali zvíře z prověřeného chovu a nekupovali jej pouze na základě anonymního inzerátu na internetu.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ popsala aktuální kroky policie její mluvčí Stanislava Miláčková. Jak doplnila, v této fázi zatím podrobnější informace policie podávat nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám