Hlavní obsah

Za vybržďování auta s expřítelkyní a dítětem platí podmínka

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil 40letému řidiči za vybržďování auta na dálnici D1 desetiměsíční podmíněný trest, zároveň však muži prodloužil zákaz řízení ze čtyř na šest let. Incident se odehrál předloni v srpnu, muž vybržďoval vůz, v němž jela jeho expřítelkyně a malý syn.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry pořízené vybržďovaným autem. Archivní záběryVideo: Novinky

 
Článek

„Zjištění jsou nepochybná, vybržďování a ohrožení je jednoznačné,” uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Michal Hodoušek. Připustil však, že se událost nestala ve velké rychlosti.

Čtyřicetiletý muž podle obžaloby předloni v srpnu na dálnici D1 na výjezdu z Prahy vybržďoval svým Fordem Transit osobní auto, ve kterém byl jeho tříletý syn se svou matkou. V jednu chvíli donutil podle spisu auto snížit rychlost až na osm kilometrů za hodinu. Během ataku auta urazila zhruba patnáct kilometrů, muž během toho údajně i volal matce svého syna a vyhrožoval jí, že to „do nich napálí“.

„Obžalovaný trestnou činnost bagatelizuje, budí dojem, že mu do současnosti nedošlo, že mohl zabít svého syna. Z pohledu obžaloby upřednostnil své osobní zájmy nad zájmem svého syna, nad jeho životem a věc řešil tak, jak řešil. Chybí mu náhled na tu věc, poučení se z té věci, nepostřehla jsem, že by v průběhu řízení svého jednání litoval,“ řekla v říjnu žalobkyně.

Z auta prý odlétl předmět

Obžalovaný se hájil tím, že auto, v němž jela jeho bývalá družka a jejich syn, potkal na dálnici náhodou. Z jejich auta podle něj odlétl jakýsi předmět a rozbil mu přední sklo. Auto tedy dojel a začal prý troubit a dával znamení, aby zastavilo. Když prý zjistil, kdo v autě sedí, napadlo ho, že by nemuselo jít o náhodu.

„Určitě jsem nikomu nechtěl ublížit. Uvědomuji se, že jsem tu situaci vyhodnotil hodně špatně,“ uvedl obžalovaný ve své závěrečné řeči. „Kdybych nezjistil, že je v tom voze ta osádka, která tam byla, tak bych to sklo prostě odepsal, protože je nesmysl se snažit na dálnici někoho zastavit,“ dodal.

Podle znalců je obžalovaný po psychické stránce v pořádku, soud mu ale nařídil účast na psychologickém programu zvládání agrese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám