Hlavní obsah

Exhejtman Šulc dostal za zlaté padáky podmínku

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ústecký okresní soud v pátek potrestal tříletým podmíněným trestem bývalého ústeckého hejtmana za ODS Jiřího Šulce za to, že v době, kdy předsedal výboru Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, vyplatil úřad takzvané zlaté padáky exředitelům Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi. Oba bývalí ředitelé si přišli při svém odchodu na statisíce korun. Soud shledal Šulce vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Exhejtman Jiří Šulc (vpravo) se svým právníkem před vynesením rozsudku.

Článek

Soud vyměřil Šulcovi trest v délce 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Podmíněný trest soud uložil za stejný delikt i třem bývalým ředitelům úřadu Markvartovi, Jiřímu Červinkovi a Janě Havlicové a právníkovi Janu Martinovskému. Zároveň všem obžalovaným uložil, aby v rámci možností uhradili škodu, kterou trestným činem způsobili.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku Šulcovi hrozilo až deset let vězení. Ostatním obžalovaným pak pětileté vězení. Šulc u soudu obžalobu odmítl s tím, že chce očistit své jméno.

Případ se týká uzavření dohody s konkurenčními doložkami a vyplacení statisíců korun dvěma bývalým ředitelům úřadu Regionálního operačního programu Severozápad Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi při jejich odchodu z čela dotačního úřadu.

Podle obžaloby tehdejší předseda Šulc chtěl, aby mu byla vyplacena odměna, a tak prý instruoval tehdejšího ředitele Červinku.

Doložka za statisíce

Takzvanou konkurenční doložku měli připravit Červinka, Markvart a právník Martinovský.

„Dohoda obsahovala zcela v rozporu s platnou právní úpravou ujednání konkurenční doložky spočívající v závazku Petra Kušnierze zdržet se po skončení předmětného pracovního poměru po dobu osmi měsíců výkonu výdělečné činnosti, která byla předmětem činnosti zaměstnavatele nebo jiné činnosti, která by měla vůči tomuto zaměstnavateli soutěžní povahu,“ řekl v minulosti v obžalobě státní zástupce Jan Fuchs.

Konkurenční doložku schválil výbor ROP Severozápad. Škoda podle obžaloby činila zhruba 745 tisíc korun a Kušnierz si přišel na 385 tisíc čistého.

Obdobná konkurenční doložka byla uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a nakonec odsouzen za ovlivňování projektů ROP Severozápad. Soud potrestal i Havlicovou, která nechala Markvartovi konkurenční doložku, i když sníženou, vyplatit. Úřadu tak podle soudu vznikla škoda přes 580 tisíc korun.

Markvartovi soud uložil souhrnný trest, poprvé byl soudy potrestán již loni za machinace v ROP Severozápad. Nově mu soud vyměřil tříletý trest s odkladem na tři roky a uložil mu i pětiletý zákaz činnosti. Červinka, Havlicová a Martinovský dostali trest odnětí svobody šest měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Stejně jako Šulc se mají podílet na náhradě škody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám