Hlavní obsah

Lyžařka se v Herlíkovicích srazila s mužem, utrpěla těžké zranění

Právo, Vladislav Prouza
Krkonoše

Srážku se 40letým lyžařem na sjezdovce ve Ski areálu Herlíkovice u Vrchlabí odnesla ve čtvrtek dopoledne 24letá žena těžkým zraněním. Stav mladé lyžařky vyžadoval okamžitý převoz na specializované pracoviště královéhradecké Fakultní nemocnice. Muž podle prvotních informací záchranářů utrpěl otřes mozku a skončil po převozu sanitkou v nemocničním ošetření.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Areál v Herlíkovicích. Ilustrační foto

Článek

„Když jsme dorazili na místo nehody, zjistili jsme, že žena je v bezvědomí a nedýchá. Okamžitě jsme zahájili nepřímou masáž srdce. O dýchání z úst do úst jsme se nepokusili. Lyžařka měla po srážce těžce poraněný obličej,“ popsal horský záchranář Jiří Kubina.

Záchranářům se díky konzultaci s dispečery zdravotnické záchranky podařilo u zraněné ženy obnovit na sjezdovce životní funkce a připravit ji k leteckému transportu do nemocnice.

Vrtulník ještě před samotným transportem vysadil na sjezdovce lékaře a jednoho z leteckých záchranářů. Ti společně s horskou službou dopravili zraněnou lyžařku k vrtulníku, který přistál na nedalekém parkovišti.

Dívka omdlela 

Zdravotníci museli pomoci také asi 11leté dívence, která při pohledu na záchranářský zákrok zkolabovala. Dívenku probrali a prohlédli záchranáři na místě a nakonec nemusela na vyšetření do nemocnice.

„Znovu připomínám všem lyžařům i snowboardistům, že musejí bezpodmínečně dodržovat zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích. Bezohledná, či vzhledem k vlastním schopnostem riskantní a rychlá jízda jsou příčinou mnoha těžkých zranění,“ varoval Pavel Jirsa ze špindlerovského ústředí Horské služby Krkonoše.

Letos jde v Krkonoších o zatím nejzávaznější lyžařský karambol.

Reklama

Výběr článků

Načítám