Hlavní obsah

Za podvod na otce miliardáře Janečka si podnikatel odsedí 3,5 roku

Právo, Patrik Biskup

Slušný, sršící energií a s pořádným drajvem, který dnešní byznys vyžaduje. Takový dojem udělal podnikatel Ladislav Vaněček (39) na Karla Janečka staršího (66), otce stejnojmenného miliardáře.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Janeček, jeho stejnojmenný otec se stal obětí podvodníka

Článek

Proto také v roce 2010 vstoupil jako investor do developerského projektu, na jehož realizaci se společně domluvili. Z plánované výstavby desítek rodinných domků ve Vejprnicích na Plzeňsku dodnes nestojí jediný, navíc se ukázalo, že Vaněček chtěl movitého partnera připravit o peníze.

Plzeňský soud ho ve středu poslal na tři a půl roku do vězení za to, že se pokusil podvodně vylákat z Janečka staršího téměř dva milióny korun. Podle rozsudku po něm požadoval peníze za fiktivní projektovou dokumentaci.

Vše se odehrálo v roce 2012 poté, co Vaněček na Janečka převedl developerskou společnost Vejprnice – Pod Hájíčkem, za kterou do té doby jednal. „Devět měsíců po převzetí firmy poslal obžalovaný Vaněček poškozenému Janečkovi projektovou dokumentaci na výstavbu 32 rodinných domů datovanou rokem 2011 s tím, že mu ji zapomněl předat a že její vyhotovení nebylo ještě zpracovateli uhrazeno. Po Janečkovi chtěl zaplatit bezmála dva milióny,“ řekl státní zástupce.

Tento měsíc Vaněčka čeká další soudní řízení, kde je v souvislosti se stejným projektem obžalován ze zpronevěry sedmi miliónů korun

Podle něj šlo ve skutečnosti o narychlo vypracovaný projekt pro ohlášení stavby, který byl nekvalitní, nepoužitelný a bez patřičných náležitostí. „Ten antedatoval a poslal ho poškozenému společně s falešnou objednávkou, smlouvou o dílo a fakturou na 1,9 miliónu korun,“ stálo v obžalobě.

Falešný projekt si Vaněček nechal vypracovat u architekta Miloše Chládka (69), kterého za to soud potrestal podmínkou. „Oba muži jednali v úmyslu získat pro sebe finanční prospěch. V té době měli statisícové dluhy,“ uvedla předsedkyně senátu. Vaněčka poslala rovnou do vězení, protože za obdobnou trestnou činnost byl v podmínce. Verdikt není pravomocný.

Vaněček u soudu připustil pouze dvě chyby. „Ta první byla, že jsem věřil Janečkovi a převedl na něj firmu. Ta druhá, že jsem měl bordel v papírech,“ prohlásil. Tento měsíc ho čeká další soudní řízení, kde je v souvislosti se stejným projektem obžalován ze zpronevěry sedmi miliónů korun.

Byl jsem jeho bílý kůň, hájí se

Ve své závěrečné řeči se snažil přesvědčit soud, že byl Janečkův bílý kůň. „Podepisoval jsem stavebním firmám směnky, ze kterých teď Janeček profituje, a já mám na krku exekuce,“ sdělil obžalovaný.

Ve věci prý měl jasno od začátku. „Když má někdo syna šéfa protikorupčního fondu a neomezený dostatek peněz, tak si může dovolit na nějakého troubu, který mu udělal bílého koně, hodit cokoliv,“ prohlásil už dříve Vaněček.

Podle něho byl Janeček z počátku jako investor, který nikde oficiálně nefiguroval. „Společnosti Vejprnice – Pod Hájíčkem půjčil 12 miliónů na nákup pozemků a realizaci výstavby domků. Smlouva o půjčce byla na tři roky s ročním úrokem 12,5 procenta. Za první rok jsem mu úrok splatil, ale protože se pořád nestavělo kvůli problémům s územním rozhodnutím, dostali jsme se do dluhů a společnost převedli na firmu JK EU Invest pana Janečka,“ vypovídal Vaněček s tím, že Janeček měl v zástavě pozemky, které za jeho půjčené peníze zakoupila společnost Vejprnice – Pod Hájíčkem na výstavbu domů.

„S tím předáním firmy to bylo všechno hrozně narychlo. Projekty na domy jsem měl uložené někde v garáži v krabici a pak na ně zapomněl. Našel jsem je až později. Zjistil jsem, že nemají autorizační razítko od architekta, a tak jsem chtěl po Chládkovi, aby zjednal nápravu,“ hájil se Vaněček.

Janeček získal ovládnutím firmy Vejprnice – Pod Hájíčkem 2,5 hektaru pozemků, na které je vydáno rozhodnutí o umístění stavby, zatím pouze na inženýrské sítě.

Reklama

Související články

Na otce miliardáře Janečka ušili podvod

Otec miliardáře Karla Janečka investoval před pěti lety milióny korun do developerského projektu, který počítal s výstavbou desítek rodinných domů ve...

Výběr článků

Načítám