Hlavní obsah

Soudce, který změnil vyhlášený rozsudek, dostal po deseti letech trest

– Brno
Právo, pko

Po dlouhých deseti letech se podařilo uzavřít případ ústeckého soudce Reného Příhody. Kárný senát Nejvyššího správního soudu jej ve středu potrestal snížením platu o 15 procent na pět měsíců za to, že pozměnil již vyhlášený rozsudek. Příhoda celou dobu trval na tom, že se ničeho nedopustil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V případu šlo o spor dvou správců konkurzních podstat ohledně nemovitosti za téměř sedm miliónů korun. Příhoda měl při písemném vyhotovení verdiktu změnit již ústně vyhlášený rozsudek. Konkrétně měl při vyhlášení verdiktu zahrnout nemovitost do konkurzní podstaty jedné strany, v písemném vyhotovení však verdikt otočil.

To soudce rozhodně popřel, upozorňoval na údajné pletichaření svědků proti němu a připustil pouze možnou chybu zapisovatelky.

Na jeho argumenty ale kárný senát neslyšel. „Jako soudce neoprávněně manipuloval s protokolem o soudním jednání. Manipulace spočívala v tom, že v době od vyhlášení rozsudku do předání písemného vyhotovení rozsudku soudní kanceláři pozměnil výrok rozsudku tak, že se lišil od výroku vyhlášeného v jednací síni,“ prohlásila mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Kauzu už měl jednou kárný senát na stole a Příhodu potrestal. Soudce ale dosáhl obnovy kárného řízení, jenže pak se případem začala zabývat policie a trestní soud Příhodovi uložil podmínku. Odvolací senát jej ale obvinění zprostil a věc vrátil znovu do kárného řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám