Hlavní obsah

Ukrajinka, která vyběhla před Zemana, dostala podmínku a vyhoštění

Právo, Novinky, rav, jap
Praha
Aktualizováno

Ukrajinskou aktivistku Anželinu Diašovou, která v pátek ve volební místnosti vyběhla polonahá před prezidenta Miloše Zemana, potrestal v neděli Obvodní soud pro Prahu 5 tříměsíční podmínkou s roční zkušební dobou. Zároveň ji na rok vyhostil z České republiky. Sedmadvacetileté ženě hrozily dva roky vězení.

Ukrajinka, která vyběhla před Zemana, dostala podmínku a vyhoštěníVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Diašová před soudem prohlásila, že se nadále cítí nevinná, přesto však trest přijímá, protože se chce co nejdříve dostat domů na Ukrajinu. Trestní příkaz je tak pravomocný.

„Samozřejmě se cítím nevinná. Udělala jsem mírumilovný protest. Chtěla jsem pomoci vašemu národu, aby byl opatrný a nezvolil Zemana podruhé prezidentem. S trestem jsem ale souhlasila, protože chci domů,“ řekla anglicky Dišaová novinářům po odchodu z budovy soudu. „(Zeman) je přítelem Putina, který v mé zemi, Ukrajině, vyvolal válku, v níž zemřeli lidé. Je to agresor, velmi nebezpečný, a diktátor. Myslím si, že prezident demokratické země nemůže být přítelem diktátora,“ uvedla členka hnutí Femen.

Diašovou přivezli k soudu z cely předběžného zadržení před 17. hodinou. Soud její případ řešil ve zkráceném řízení.

Aktivistka hnutí Femen Diašová se v pátek k Zemanovi vrhla s výkřiky „Zeman, Putin's slut” (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle. Proti polonahé ženě ve volební místnosti zakročila Zemanova ochranka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinská aktivistka Anželina Diašová

Podle její obhájkyně Lucie Hrdé Diašová nechtěla na Zemana zaútočit, protest mínila jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala. „Proto měla zvednuté ruce, aby bylo vidět, že v nich nemá zbraň,” podotkla obhájkyně.

Podle ní Diašová chtěla varovat Čechy, aby Zemana nevolili, protože by se mohli stát obětí sílícího vlivu Ruska podobně jako Ukrajina.

Žena se vrhla na prezidenta ZemanaVideo: ČTK

Podle policie se sedmadvacetiletá žena do volební místnosti v Praze Lužinách dostala na zřejmě falešný novinářský průkaz. Ochranka ale průkazy novinářů podle informací Práva nekontrolovala.

Obhájkyně Lucie Hrdá k případu ukrajinské aktivistky Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám