Hlavní obsah

Za výhrůžky smrtí zpěváku Bangovi dostal muž podmínku, urážky psal na Facebooku

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rok a půl s podmínečným odkladem na 30 měsíců a dohledem probačního úředníka odsoudil v úterý Okresní soud v Prostějově dvaatřicetiletého Aleše Rozsívala za rasově motivované výhrůžky zpěváku Radoslavu Bangovi. Umělci známému pod pseudonymem Gipsy vyhrožoval na Facebooku po jeho protestním výstupu při loňském předávání cen Český Slavík.

Radoslav Banga u prostějovského soudu kvůli výhrůžkám na FacebookuVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

V rozsudku soud Rozsívala uznal vinným z trestných činů hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

Rozsíval se soudu nezúčastnil, omluvil se. Při výsleších na policii se nejprve k autorství hanlivých příspěvků doznal, později ale přiznání odvolal.

V odůvodnění rozsudku ale soudkyně Ivona Otrubová uvedla, že činy spáchal obžalovaný. „Byly to výroky velmi urážlivé a za mě až kruté,“ uvedla soudkyně. Přitěžující okolností bylo jejich množství, hrubost,“ dodala.

Za nemajetkovou újmu přiřkl soud Bangovi 20 tisíc korun. Výhrůžky a nenávistné příspěvky adresoval odsouzený i bratrovi zpěváka Patrikovi, tomu soud přiznal 15 tisíc korun.

Banga: Skutečně jsem měl strach

Radek Banga při loňském předávání cen demonstrativně a s pískotem opustil sál při vyhlášení skupiny Ortel. [celá zpráva] Svou reakci pak okomentoval na vlastním facebookovém profilu vysvětlením, že Ortel podle jeho mínění propaguje nacismus.

Poté jeho účet zaplavily xenofobní a rasově motivované komentáře, v nichž Rozsíval vyhrožoval zpěvákovi smrtí, plynovou sprchou a dalšími hrubými výroky.

„Skutečně jsem měl veliké obavy o svůj život, o život a zdraví manželky,“ řekl v pohnutí Radek Banga před soudem. „Autora těch příspěvků jsem neznal, nemohl jsem si být jistý, jestli je dotyčný schopný něco takového udělat. Bál jsem se,“ popsal.

„Část mé rodiny zahynula v koncentračních táborech, tak se nás výhrůžky o likvidaci plynem dotýkaly velmi citelně,“ řekl Banga.

Nebylo to poprvé

Během jednání vyšlo najevo, že podobně hanlivé výroky uváděl Rozsíval i vůči jiným osobám. „Na internetu si na mě objednával vraždu,“ svěřil se na chodbě soudu elektrotechnik Jaromír Merhaut. Nenávistné příspěvky uváděl odsouzený i v souvislosti s diskusemi kolem rehabilitace židovského hřbitova v Prostějově.

V případě Bangy jde o druhého člověka, který za urážky skončil před soudem. V srpnu letošního roku potrestal kladenský okresní soud dvacetiletého studenta Davida Šmída za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 100 hodinami veřejně prospěšných prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám