Hlavní obsah

Za skladování zakázané munice ve Vrběticích nikdo potrestán nebude

Osvobozující rozsudek v případu skladování údajně zakázaných výbušnin ve Vrběticích na Zlínsku je pravomocný. Státní zástupce vzal zpět své odvolání, uvedla Česká televize (ČT). Žalobě čelilo pět lidí a dvě firmy. V areálu vybuchly před třemi lety dva sklady, které si pronajímala jiná firma. Případ výbuchu tak s kauzou skladování výbušnin nesouvisí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Okolí muničního areálu ve Vrběticích

Článek

Podle státního zástupce byly ve skladech ve Vrběticích protipěchotní miny, zakázané českými i mezinárodněprávními normami. Obžalovaným lidem za to hrozily až dvanáctileté tresty, firmám i zrušení. Koncem července 2016 ale krajský soud všech pět lidí i firmy Excalibur Army a Real Trade Praha obžaloby zprostil. Podle soudce byla ve Vrběticích uskladněna pouze těla min, a nejednalo se tak o zakázaný materiál.

Proti nepravomocnému osvobozujícímu verdiktu se státní zástupce původně odvolal, později však své odvolání stáhl. „Ve věci bylo vydáno usnesení, kterým předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci bere na vědomí zpětvzetí odvolání státního zástupce,” řekla ČT mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Zprošťující rozsudek je tak již pravomocný.

Advokátka Dana Libochowitzová televizi sdělila, že její osvobození klienti teprve zvažují další postup. Žádost o odškodnění tedy zatím nepodali. Případné právní kroky chystají nejdříve na začátek příštího roku.

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku v říjnu a listopadu 2014 vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Policie případ vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. V areálu dodnes pracují pyrotechnici, kteří likvidují následky exploze. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin tak s explozemi ve Vrběticích nesouvisí, miny byly nalezeny až při následné kontrole v prosinci roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám