Hlavní obsah

Velká betonová lávka se v Praze zřítila do Vltavy, dva těžce zranění

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ok, jap

Pěší lávka u Trojského zámku v Praze se v sobotu odpoledne zřítila do Vltavy. Hasiči několik hodin prohledávali řeku, jestli v ní nejsou lidé. Zásah ukončili po 16. hodině. Záchranáři ošetřili celkem čtyři zraněné osoby. Ze vzduchu pomáhal také vrtulník.

Záznam: V Praze se zřítila do Vltavy velká betonová lávka, hasiči prohledávají řekuVideo: Novinky

 
Článek

Lávka spojovala Císařský ostrov s místní části Troja. Zřítila se kolem půl druhé odpoledne.

BEZ KOMENTÁŘE: Ke zřícené betonové lávce u Trojského zámku se sjeli záchranářiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policejní mluvčí ke spadlé lávceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jednotkám podle mluvčího hasičů Martina Kavky pomáhali s prohledáváním hladiny kanoisté z nedalekého oddílu. „Velitel zásahu na místo povolal kynology. Část lávky se zřítila i na cyklostezku. Hasiči požádali o zastavení lodní dopravy,” konstatoval Kavka.

„Hasiči po příjezdu zaregistrovali dvě osoby ve Vltavě, ale v danou chvíli už plavaly na břeh. Propátrali jsme půl kilometru Vltavy po proudu,“ řekl Kavka. Před pátou hodinou odpoledne uvedl, že zásah hasičů už skončil a žádný další člověk nalezen nebyl. „Zůstala tam jednotka hasičů se člunem, kdyby potřebovala pomoc policie,” uzavřel Kavka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lávka spadla do Vltavy

Záchranná služba na místo vyslala už čtyři sanitky, lékaře a inspektora. Podle mluvčí záchranářů Jany Poštové pád lávky viděli svědci, kteří okamžitě informovali tísňovou linku.

Vyjádření ředitele záchranné služby ke spadlé lávceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranáři ošetřili čtyři zraněné. „Šedesátiletý muž byl převezen na ARO v umělém spánku, 63letá ženu na jednotku intenzivní péče, oba utrpěli mnohočetné poranění. Další dva muži ve věku 43 a 34 let utrpěli pohmožděniny zad a poranění nohou a zápěstí,“ uvedla Poštová.

Mluvčí hasičů o zásahu u zřícené lávkyVideo: Novinky

„Dvě jsou polytraumata a dvě jsou středně těžká zranění. Všechny nemocnice nám vyšly vstříc a složky záchranného systému spolupracovaly bezchybně. Do čtyřiceti minut byli všichni pacienti odvezeni,“ sdělil na místě ředitel záchranné služby Petr Kolouch.

Lávka byla prohlédnuta

„Policejní vrtulník s termovizí propátrával řeku a břehy. Kriminalisté krajského ředitelství vše dokumentují. Na místě je také statik, zástupci magistrátu. Hovořit o jakékoliv příčině by bylo nyní předčasné,“ řekl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lávka spadla do Vltavy

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

U Trojského zámku v Praze se zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší.

Zřícené sutiny lávky a okolí prohledávali rovněž psovodi městské policie.

Trojská lávka byla 6. listopadu na několik hodin uzavřena, protože technická správa komunikací tam prováděla geodetické měření, které se dělá pravidelně od roku 2012.

Visutá lávka přes Vltavu, která sloužila výhradně pro pěší a cyklisty, spojovala pražskou čtvrť Troja s Císařským ostrovem od července 1984. Na jejím místě stál od roku 1976 provizorní pontonový most, který ovšem v létě 1981 strhla povodeň.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícená trojská lávka

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranářům pomáhá také vrtulník

Stavbu lávky projektoval profesor Jiří Stráský, jeden z nejvýznamnějších českých autorů mostních konstrukcí. Stavěna byla netradiční technologií, při níž mostovku tvořily panelové segmenty navlečené jako "korálky" na silných ocelových lanech, konstrukce pak byla zavěšena na opěrné bloky na obou březích. Lávka měřila 260 metrů a široká byla tři metry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám