Hlavní obsah

Policistu potrestali za falešný diplom, který mu vystavil rektor

Právo, Patrik Biskup

Před čtyřmi lety si karlovarský policista Zbyšek Kholl podal přihlášku na pražskou univerzitu Jana Ámose Komenského, aby si dodělal titul magistr. Jako potvrzení o absolvování bakalářského studia předložil diplom ze soukromé vysoké školy Karla Engliše v Brně. Podle úterního rozsudku Okresního soudu v Karlových Varech byl diplom falešný, neboť policista školu řádně nestudoval.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V průběhu hlavního líčení se ukázalo, že Kholl patřil do skupinky vyvolených, u níž nechal tehdejší rektor Ladislav Zapletal vytvořit ve školní databázi záznam o jejich studiu. Pak jim vystavil diplom i potvrzení o úspěšném zvládnutí státní závěrečné zkoušky.

„Musel si být vědom, že má sice diplom, ale že to neosvědčuje pravý stav věci. Za této situace je třeba považovat takovou listinu za padělanou. A pokud je užita jako pravá, je zde naplněna skutková podstata trestného činu,“ konstatoval na adresu Kholla samosoudce Tomáš Mahr a za přečin padělaní a pozměňování veřejné listiny ho potrestal půlročním vězením s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

Podle Mahra bylo klíčové pro uznání viny obžalovaného svědectví bývalého tajemníka zkušební komise, vedoucí studijního oddělení a správce počítačové sítě.

Diplom si vytiskl

„Z jejich výpovědí vyplynulo, že byli požádáni rektorem Zapletalem, aby byla nestandardním způsobem skupinka studentů zavedena do počítačového systému, aby byla následně vytvořena jakási legenda, že na škole skutečně studovali,“ konstatoval soudce.

Podle něho měl Zapletal jako nejvyšší školní funkcionář přístup k zásadním komponentům k vytvoření diplomu a osvědčení o vykonané závěrečné státní zkoušce.

Zapletal před soudem tvrdil, že Kholla přezkušoval mimo vyhlášený termín státních zkoušek, neboť měl individuální studijní plán. Diplom mu prý vystavil v období, kdy se nepohodl s majitelem školy, dostal výpověď a de facto měl zákaz vstupu na pracoviště. Tak prý večer zašel na studijní oddělení, diplom vytiskl, vyplnil, dal na něj razítko a podepsal.

Stejným způsobem údajně postupoval ještě u dalších čtyř studentů. Poté nechal vzkaz pro pracovnice oddělení, aby to administrativně zpracovaly a vyřídily.

V evidenci ho nenašli

Podle soudce ale Zapletal neříkal pravdu. „Nebylo v jeho zájmu tvrdit něco jinak, než že studium proběhlo,“ vysvětlil Mahr.

Kholl trval na tom, že do školy chodil a státní závěrečnou zkoušku úspěšně absolvoval. „Divím se, proč tady vůbec stojím,“ řekl před soudem. Podle obhájce se stal obětí nepořádku v evidenci školy.

„Jméno Kholl neprochází jak elektronickou evidencí, tak jsme ho nenašli ani v té původní papírové. Nikde není jeho přihláška, nemáme ani potvrzení o tom, že by platil školné. Proto jsme také podali trestní oznámení, že u nás tento člověk nestudoval,“ uvedla u soudu kvestorka školy Jarmila Vašulková.

V knihovně školy se nedohledala ani Khollova bakalářská práce. On sám ji předložil, ale podle státní zástupkyně šlo o desítky stránek opsaného textu včetně chyb a překlepů ze Zapletalovy publikační činnosti.

Rozsudek není pravomocný, obě strany se chtějí vyjádřit až po obdržení písemného odůvodnění rozsudku. Státní zástupce už ale avizoval, že v případě pravomocného skončení případu v té podobě, jak jej uzavřel prvoinstanční soud, zváží kroky vedoucí k trestnímu stíhání exrektora Zapletala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám