Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval bývalého detektiva za výrok o brutálním úniku informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce obžaloval bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomoci úřední osoby. Trestného činu se měl dopustit, když řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý se dopustil „brutálního úniku informací“. Hrozí mu pět let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal u Okresního soudu Praha-západ obžalobu na bývalého příslušníka Policie ČR pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s neoprávněným zveřejněním informací z trestního řízení,” uvedl v úterý státní zástupce Pavel Prygl.

Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Už dříve několikrát zopakoval, že si za výrokem stojí a policejní prezident Tomáš Tuhý pro něj tehdy byl podezřelým.

Tuhý na Komárka podal kvůli výroku trestní oznámení pro podezření na zneužití pravomoci, ale i pro pomluvu.

Pomluva se neprokázala

Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Ta nakonec konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo odstranit Roberta Šlachtu.

Nepochopená SMS

Nejvyšší státní zástupce Zeman v kauze poukázal na pochybení dozorové žalobkyně Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Jarmily Ošlejškové i vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Inspektor podle něj chyboval tím, že nepřesně popsal při zahájení úkonů trestního řízení skutkový děj a „následně adekvátně nereagoval na nová zjištění“. A to i přes skutečnost, že měl k dispozici i znalecký posudek Kriminalistického ústavu Policie ČR, který na jeho omyl upozorňoval.

Žalobkyně pak chybovala v podobném duchu, když omyl vyšetřovatele GIBS neodhalila, a to ani v okamžiku, kdy dotyčný kauzu možného úniku informací odložil. I ona přitom měla k dispozici zmíněný posudek.

Ve stručnosti šlo o to, že jednomu z obviněných v kauze údajně zmanipulovaných zakázek IT, podnikateli Davidu Tesaříkovi, jehož otci patří olomoucká společnost SW, se pouhý den před policejní razií mimo jiné i v sídle této firmy objevila v září 2014 v mobilu varovná SMS se souvětím: „Můj zdroj jen věděl, že si mají přijít pro tatu, důvod nevěděl.“

Vyšetřovatel GIBS však vedl celé trestní řízení v tom smyslu, že tuto SMS kdosi Tesaříkovi poslal, aby ho varoval. Měla přijít z německého telefonního čísla s koncovkou 312. To přitom komunikovalo s jiným německým telefonem, v němž byla v minulosti vložena SIM karta patřící Tuhého exmanželce. Právě v této souvislosti hovořil v médiích někdejší šéf ostravské pobočky ÚOOZ Jiří Komárek o „brutálním úniku informací“ od policejního prezidenta.

Jenže prověřováním se zjistilo, že problematická SMS nebyla příchozí, jak nesprávně mínil vyšetřovatel GIBS i dozorová žalobkyně, nýbrž odchozí. Tedy že zprávu nenapsal domnělý policejní vynašeč Tesaříkovi, ale sám Tesařík někomu s německým telefonním číslem. A to prý bylo možné dovodit i ze zmíněného posudku, jenže s tím vyšetřovatel údajně nic neudělal, a dokonce i v usnesení o odložení věci svůj omyl v podobě nepřesného popisu událostí ponechal, stejně tak žalobkyně, když jeho text potvrzovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám