Hlavní obsah

Podmínka a milión korun za smrt dítěte. Soud potrestal nehodu 78letého řidiče

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Za smrt sedmiletého chlapce, kterého letos v květnu srazilo v Chodské Lhotě na Domažlicku osobní auto, potrestal v pondělí tamní soud osmasedmdesátiletého řidiče Karla Nejdla. Dostal pět měsíců vězení s podmínečným odkladem na jeden rok, dále má zakázáno dva roky usednout za volant a rodičům dítěte musí zaplatit odškodné milión korun.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt není pravomocný, obhájce si ponechal lhůtu k vyjádření až po obdržení písemného odůvodnění rozsudku.

Nešťastná událost se stala 11. května před 15. hodinou. V obci zastavil školní autobus, ze kterého chlapec vystoupil a poté se rozběhl přes silnici směrem k domovu v okamžiku, kdy místem projížděl řidič peugeotu.

„Hoch přebíhal z levé strany ve směru jízdy vozidla. Kdyby jeho řidič věnoval větší pozornost dopravní situaci, především včas reagoval na pohyb chodce před střetem, nemuselo k této nehodě vůbec dojít a nebo by ty následky nemusely být tak tragické,“ uvedl předseda senátu Jan Švígler.

Vinu nese i chlapec

Upozornil také na to, že část viny nese i sám chlapec. „Při vstupu do vozovky se nepřesvědčil, zda ji může bezpečně přejít,“ dodal soudce.

Řidič se hájí tím, že mu dítě vběhlo do jízdní dráhy nečekaně, žalobce ale měl jiný názor. Podle závěru soudního znalce mohl včasnou reakcí střetu zabránit. „Nejednalo se tedy o náhlou překážku,“ uvedl státní zástupce.

Jak dále vyplynulo ze soudního jednání, obviněný muž i přes vysoký věk má lékařem potvrzenu zdravotní způsobilost k řízení vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám