Hlavní obsah

Podle soudu napadl dva řidiče. Byla to obrana, ale videozáznamy nikdo neřešil, hájí se

Právo, Adéla Jelínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle policistů, státního zástupce i soudců je pětatřicetiletý Robert Link agresorem, který během šesti měsíců v roce 2015 fyzicky napadl dva řidiče. Link ale tvrdí, že je obětí policejní laxnosti a chyb soudu, který prý úmyslně přehlížel důkazy a překrucoval skutečnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z kamerového systému ukazují, že cizinec vystoupil z auta jako první

 
Článek

Odvolací soud mu pravomocně zakázal na tři roky řízení a k tomu udělil osmnáctiměsíční podmínku, Link nyní podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

V prvním případu z června 2015 soud pro Prahu 7 shledal Linka vinným z napadení tehdy devatenáctiletého Ukrajince. Podle mladíkova tvrzení, které uznal obvodní i odvolací soud, se na něj Link naštval poté, co mu cizinec bez rozhlédnutí vjel do jízdního pruhu.

Oba muži na sebe vzájemně pokřikovali a pak se prý dohodli, že zastaví na blízké čerpací stanici, aby konflikt vyřešili.

Link po zastavení přistoupil k okénku Ukrajince, který stále seděl ve voze. Jak tvrdil mladík, muž jej udeřil pěstí s boxerem, přičemž se mu údajně snažil vzít telefon, když chtěl zavolat policii. Link se ale už dva roky takovému výkladu konfliktu brání. „Byl na mě na silnici nalepený a neustále na mě najížděl. Jeho jízdu, kdy nedodržoval bezpečnou vzdálenost, dokonce zachytily kamery,“ stěžoval si.

Videozáznamy nikoho nezajímaly

Videozáznamu coby důkazu ale údajně policie ani soudy nevěnovaly pozornost.

Kamerový záznam existuje také z čerpací pumpy, která zachytila Linkův příjezd následovaný autem cizince a příchod k jeho vozu. „Z videa nejde vidět, že bych měl v ruce boxera ani že bych se napřahoval, abych dal řidiči ránu,“ tvrdí Link. Proto se muž dožadoval policejní expertizy, která by záznamy přiblížila a vyjasnila. Vždy neúspěšně. Sám se prý bránil řidiči, který jej ohrožoval.

„Na stanici jsem zajel, abych se ho zbavil, on jel ale za mnou. Vystoupil jsem, aby mě nepřekvapil v autě, ale on se už mezitím natahoval po pistoli, kterou měl v přihrádce,“ uvedl muž s tím, že se mu zbraň snažil odstrčit. Ve prospěch Linkovy verze svědčil jeho otec, který prý v daný čas se synem cestoval, byl prý kvůli zdravotním komplikacím na zadním sedadle auta.

Zbraň prý vůbec nehledali

Soudkyně však jeho výpověď označila za nedůvěryhodnou. „Nebylo možno přehlédnout jednoznačný úmysl svědka svojí výpovědí před soudem obžalovanému pomoci,“ shrnula v rozsudku Jana Miklová z obvodního soudu.

Ta zpochybnila i to, že by otec se synem v autě vůbec seděl. Argumentovala dále mužovými příliš detailními popisy situace a „naučenými“ frázemi.

Důvěryhodným se jí naopak zdál mladík. Podle Linka naprosto neodůvodněně. „Byl v podmínce, protože kradl europalety. Chvíli po tom, co dostal řidičák, navíc způsobil nehodu v opilosti, od které navíc utekl,“ tvrdí muž.

Přitěžující okolností se pro něj stal nález úlomků zubů v cizincově voze. V autě se ale nenašla krev ani žádná měkká tkáň, což podle Linka není při úderu boxerem možné. Policisté navíc podle něj důsledně neprověřili mladíkovo auto, když se nepodívali do přihrádek, kde se měla nacházet zbraň.

Srb ho zablokoval a vystoupil z auta. Prý se šel omluvit

Druhá událost se stala v noci v prosinci téhož roku. Linkovi nedal na jedné z pražských křižovatek přednost zprava řidič srbské národnosti. Před Linkovým autem potom cizinec zastavil, zablokoval jej a vyšel z auta směrem k řidiči.

V cizincově autě dále cestovala jeho manželka a další pár. Kromě řidiče byli všichni opilí. Z jejich výpovědí vyplývá, že Link přistoupil k muži a srazil jej bezdůvodně pěstí na zem. Potom i jeho ženu, která se jej snažila bránit.

„Oni tvrdí, že se mi chtěl ten muž omluvit. To ale není pravda, myslel si, že jsem udělal chybu já, a rychle ke mně přiskočil, přitom se napřahoval,“ řekl Link.

Podle něj po řidiči vozu postupně z auta vyšli všichni cestující a Linka zastrašovali. Prý se pouze bránil přesile útočníků. Při potyčce srazil na zem i cizincovu ženu. Opět poukazoval na videozáznam ze sloupu veřejného osvětlení, ze kterého je podle něj patrné, že on byl obětí. Ani v tomto případě se ale expertizy nedočkal.

Přestože byl Link oběma soudy uznán vinným z toho, že účelně napadl jiné řidiče, znalci jej agresivním neshledali. Rovněž nikdy neměl žádný bodový záznam v kartě řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám