Hlavní obsah

Jeřáb visící nad nádrží Dlouhé stráně se pod dohledem hasičů zřítil do vody

– Jeseníky
Právo, Petr Marek

Autojeřáb, který se minulý týden v pátek převrátil, když pracoval na dolní nádrži vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách, načež zůstal viset nad hladinou, hasiči ve čtvrtek sesunuli do nádrže. O termínu a způsobu jeho odstranění budou odborníci rozhodovat v příštích dnech. Právo o tom ve čtvrtek informoval mluvčí Skupiny ČEZ Vladimír Sobol. Při havárii zemřel šestapadesátiletý jeřábník.

BEZ KOMENTÁŘE: Převrácený jeřáb u dolní nádrže elektrárny Dlouhé stráněVideo: Hasiči Olomouckého kraje

 
Článek

Řízené sesunutí 28tunového jeřábu visícího přes hranu takzvaného sdruženého objektu elektrárny směrem k vodní hladině dolní nádrže bylo podle Sobola jediným možným řešením.

„Technici a hasiči zahájili již o víkendu zajišťovací a přípravné práce, zároveň jsme pracovali na získání všech potřebných posudků a povolení. Příprava i práce v terénu byly velmi náročné, vše probíhalo v režii hasičů Skupiny ČEZ ve spolupráci s profesionálními hasiči ze Šumperku,” uvedl mluvčí.

„Zásadní pro nás bylo, abychom zajistili maximální bezpečnost. Odborníci jeřáb důkladně zaměřili, speciální dálkově ovládanou ponorkou zmapovali stav pod hladinou a vypočítali pravděpodobné místo dopadu jeřábu,“ dodal Sobol.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Zřícený jeřáb na Dolních Stráních

Samotná akce probíhala pomocí speciálních nafukovacích vaků, které jeřáb nadlehčovaly a postupně posouvaly k hraně sdruženého objektu, aby se vlastní vahou sesunul do nádrže. Hasiči už měli na hladině norné stěny a sorpční hady, aby byli připraveni zachytit provozní tekutiny, které mohly z jeřábu uniknout.

Bude ve vodě

„V příštích hodinách opět pomocí dálkově řízené ponorky prozkoumáme stav pod hladinou, který bude zásadní pro rozhodnutí o dalším postupu. Jeřáb zatím zůstane ležet na dně nádrže, o termínu a způsobu jeho odstranění se bude rozhodovat později,“ konstatoval Sobol.

Poznamenal, že přečerpávací elektrárna není klasický výrobní zdroj a že v zásadě více elektřiny spotřebuje, než vyrobí.

„Slouží především pro řízení sítě, tedy k dodání potřebné energie ve špičkách a naopak k odebrání přebytečné energie v době nízké spotřeby, za což dostává zaplaceno. Ekonomické dopady proto v tuto chvíli není možné vyčíslit,“ vysvětlil mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jeřáb visí ramenem k vodě.

Neštěstí se stalo minulý týden v pátek po desáté hodině dopoledne. Jeřáb, který pracoval na sdruženém objektu a prováděl jeřábnické práce při pravidelné revizi česel, se z dosud nezjištěných příčin převrátil na střechu, částečně visel nad vodní hladinou a břemeno spolu s ramenem zasahovalo až do vody.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Zřícený jeřáb na Dlouhých stráních

Muž, který jeřáb obsluhoval a kterého stroj zavalil, na místě svým zraněním podlehl. „Případem se zabývá policie. Vyšetřování příčin havárie si kvůli zpracování odborných znaleckých posudků vyžádá několik týdnů až měsíců,“ uzavřel Sobol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám