Hlavní obsah

Sexuolog Weiss dostal podmínku a zákaz řízení za nehodu, při níž zemřeli dva lidé

– Pelhřimov • Aktualizováno

Okresní soud v Pelhřimově uložil ve středu třiašedesátiletému sexuologovi Petru Weissovi podmíněný trest 2,5 roku s odkladem na tři roky a dvouletý zákaz řízení. Weiss loni v září způsobil tragickou dopravní nehodu, při které zemřel pětapadesátiletý řidič a jeho pětadvacetiletá dcera v protijedoucím autě. Weiss u soudu řekl, že si na nehodu nepamatuje.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sexuolog Petr Weiss (na snímku vpravo) u soudu.

Článek

Podle soudce Weiss způsobil nehodu, protože nepřizpůsobil rychlost a plně se nevěnoval řízení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Státní zástupce v závěrečné řeči navrhl pro Weisse čtyřletou podmínku a čtyřletý zákaz řízení.

Podle předsedy senátu Jiřího Zacha je Weiss vinen z těch přečinů, které vedly k nehodě. Upozornil však na shodu znalců, kteří konstatovali, že rychlost vozidel nebyla nepřiměřená, a také to, že na následcích měli spoluvinu i poškození.

Nebyli připoutáni 

„Je jednoznačné, že připoutaná dívka na zadním sedadle by utrpěla spíš zranění lehčího charakteru a řidič by patrně utrpěl zranění těžké jako jeho manželka, nikoli však fatální,“ uvedl mj. státní zástupce Karel Váňa, k jehož závěrečné řeči se v mnohých ohledech soudce přiklonil.

„Byl bych rád, kdyby tento mediálně sledovaný případ ovlivnil chování cestujících,“ zdůraznil státní zástupce s uvedením, že veřejnost stále poutání se bezpečnostním pásem na zadních sedadlech podceňuje.

Požadavek zmocněnce poškozené strany na v součtu 20 miliónů korun odškodného soud odkázal na občanskoprávní řízení. „Prokázání nemajetkové újmy je velmi složité. Soud by musel blíže zkoumat rodinné a citové vazby i míru spoluzavinění poškozených na následcích nehody, což by značně protáhlo toto trestní řízení,“ vysvětlil soudce Jiří Zach.

Nebezpečný sloupek

Nehoda se stala loni 16. září u Počátek na Pelhřimovsku. Podle popisu nehodového děje, který vyplývá ze znaleckých posudků, dostal Weiss jedoucí ve voze Jaguar smyk poté, co se pravými koly dostal na krajnici. Ve snaze ho vyrovnat vjel v levotočivé zatáčce do protisměru, kudy přijížděl Ford Focus řízený 55letým řidičem.

Oba vozy se střetly čelně. Po srážce zemřel řidič fordu na místě, jeho 25letá dcera zemřela o dva dny později. Řidičova 49letá manželka utrpěla těžké zranění, dodnes je v pracovní neschopnosti.

V případu sehrál podle soudu roli i směrový sloupek, v místě před nehodou posunutý, který mohl řidiče zmást, stejně jako neoznačené nebezpečné místo na krajnici. „Není důkaz, že by řidič před nehodou telefonoval, ladil rádio nebo se jinak plně nevěnoval řízení. I když tedy zákon upravuje okolnosti, za nichž lze vjet na krajnici, u řidiče v dané situaci nelze toto posoudit jako porušení důležitých povinností,“ uvedl předseda senátu v odůvodnění rozsudku.

Nehodu si prý nepamatuje

Weiss si dle svých slov na nehodu nepamatuje. „Pamatuji si na odbočení doprava, na zbytek události mám amnézii,“ řekl soudu s tím, že tragédie je mu velmi líto.

Dopravní znalec Jindřich Šachl upozornil, že v místě nehody byla nebezpečná krajnice. „Téměř s jistotou lze říct, že kdyby byla v místě standardní krajnice, a ne schod, k nehodě by nedošlo,“ řekl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám