Hlavní obsah

V Brazílii zadrželi tři Čechy. Ministerstvo zatím neví, z čeho jsou obviněni

Právo, hon
Ostrava
Aktualizováno

V Brazílii zadrželi na začátku října tři Čechy. Informaci, kterou přinesly Britské listy, Právu potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Resort nezná důvod zadržení, podle syna ostravského podnikatele Oldřicha Lahody, který má být jedním ze zadržených, jde ve věci zřejmě o původ peněz.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Trojice Čechů byla zadržena 5. října Federální policií Brazílie. Náš zastupitelský úřad byl o tom informován honorárním konzulem v Porto Alegre, kde k zadržení došlo,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

„Případ je nyní ve fázi výslechů, zadržení mají k dispozici právníka i tlumočníka z češtiny do portugalštiny. Náš honorární konzul je ve spojení s Federální policií, která má případ na starost. Oficiální informace, z čeho jsou přesně obviněni, prozatím nemáme k dispozici,“ doplnila Valentová.

Podle novináře brazilského původu Fabiana Golga, který článek na Britských listech publikoval a který má velmi dobré kontakty v Brazílii, by jedním ze zadržených měl být ostravský podnikatel a lobbista Oldřich Lahoda, o němž je známo, že dlouhá léta podniká v Brazílii.

Politováníhodné nedorozumění?

Ministerstvo zahraničí žádné podrobnosti k identitě Čechů neuvedlo, k věci se však vyjádřil Lahodův syn.

„Dle informací, které nám poskytl právní zástupce, se lze domnívat, že jediným důvodem jeho zadržení bylo, že příslušným orgánům v Brazílii není jasný původ finančních prostředků, které putovaly z Česka do Brazílie, a tudíž zde panovala obava, zda nejde o nelegálně získané peníze,“ uvedl Filip Lahoda.

Dodal, že už doložili, že finance, které podnikatel zasílal do Brazílie, pocházely z legálního podnikání na základě platných smluv mezi subjekty v Česku a v Brazílii, v nichž má Lahoda starší podíl.

„V Brazílii jsou tyto finance prokazatelně profinancovány. Všechny dostupné informace o legálnosti těchto peněz jsme poskytli právnímu zástupci mého otce a tím i patřičným orgánům v Brazílii,“ uvedl Lahoda mladší.

„Na základě informací od právního zástupce mého otce v Brazílii věříme, že se toto politováníhodné nedorozumění velmi brzy vyřeší a vysvětlí,“ dodal Filip Lahoda.

Podnikatel s politickými ambicemi

Lahoda starší je znám především jako majitel řady nemovitostí v moravskoslezské metropoli a jako kontroverzní podnikatel v oblasti hracích automatů. V minulosti byl v Česku odsouzen mimo jiné za pašování cigaret a další delikty.

V minulých komunálních volbách také neúspěšně kandidoval na starostu Ostravy-Jihu pod hlavičkou politického subjektu Lev 21. Podle médií také údajně podporoval vznik samozvaného Zastupitelského centra Doněcké lidové republiky, které nedávno rozpustil soud.

Druhým zadrženým má být podle Golga Lahodův partner Radomír Čespiva, který byl rovněž v České republice v minulosti odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám