Hlavní obsah

Radioaktivními předměty u sběratele v Praze byly navigační přístroje a minerály

Novinky, jap, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Při vyklízení bytu po vášnivém sběrateli vojenských artefaktů v Želivecké ulici na pražském Zahradním Městě našli jeho příbuzní velké množství předmětů připomínajících munici. Přivolaní pyrotechnici pak objevili i minerály a navigační přístroje, které vydávaly radioaktivní záření. Z domu kvůli tomu muselo být v neděli večer evakuováno 26 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté na místě nálezu předmětůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Ve spolupráci s hasiči, kteří měli na místě speciální jednotku na radiaci, probíhala prohlídka,“ řekl Novinkám v pondělí dopoledne mluvčí policie Tomáš Hulan. Pyrotechnici v bytě budou pracovat až do večera, nic rizikového zatím neobjevili.

Podrobná prohlídka podle něj ukázala, že v bytě byly věci především z druhé světové války, například různé druhy granátů a světlice či dýmovnice. Radioaktivní záření vydávaly minerály a letecké navigační přístroje. Hulan uvedl, že se obyvatelé nemusejí ničeho obávat.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté prohledávají nemovitost v RoztokáchVideo: Novinky

Policisté vyjeli na prohlídku také do Roztok u Prahy, kde měl sběratel dvě nemovitosti. Hulan odpoledne uvedl, že nic nebezpečného tam nebylo.

Muž podle policie nevlastnil zbrojní průkaz pro žádnou kategorii. „Veškeré zbraně a munici přechovával protiprávně. Pokud by totiž chtěl vlastnit takový vojenský materiál, musel by být držitelem skupiny A, ke které by navíc potřeboval zvláštní výjimku,” uvedl Hulan.

Zásah od večera

Policisté do bytu vyjeli v neděli okolo 21. hodiny. „Přijali jsme oznámení o nálezu údajně nášlapné miny v jednom z bytů v Želivecké ulici v Praze. Byt vyklízeli příbuzní po svém rodinném příslušníkovi, který byl vášnivým sběratelem vojenských předmětů," uvedl Hulan.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Na místo nálezu munice vyjeli policisté, hasiči i pyrotechnik.

Na místo vyjeli policisté, hasiči i pyrotechnik. Ten po svém příjezdu konstatoval, že se nejedná o nášlapnou minu, nýbrž o alternátor, který není nebezpečný. To však podle něj nemusel laik na první pohled rozeznat.

BEZ KOMENTÁŘE: Nález munice v bytě v Praze 10Video: Novinky

Při další prohlídce bytu pak našli policisté na různých místech bytu značné množství předmětů připomínajících munici. „Pyrotechnik nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu. Na té se podíleli policisté v úzké spolupráci s hasiči. Své domácnosti muselo opustit 26 nájemníků,” doplnil Hulan.

Hasiči pak zajistili příjezd evakuačního autobusu, ve kterém našli nájemníci dočasné útočiště. Z domu odešli po půlnoci, teprve poté mohl policejní pyrotechnik zahájit prohlídku veškeré nalezené munice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám