Hlavní obsah

Policie evakuovala Terminál 1 na pražském letišti, prověřovala podezřelé zavazadlo

Novinky, ok, jap
Praha
Aktualizováno

Policie ve středu odpoledne uzavřela na víc než hodinu Terminál 1 na Letišti Václava Havla Praha kvůli podezřelému zavazadlu. Cestující byli evakuováni a několik desítek minut museli stát před halou. Policejní pyrotechnik podezření nepotvrdil, podle ministra vnitra Milana Chovance však bylo vážné.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace Terminálu 1 pražského letištěVideo: Novinky

 
Článek

Chovanec Novinkám sdělil, že nález byl negativní, podezřelý předmět nicméně podle něj skutečně vypadal jako nástražný výbušný systém.

Foto: Novinky

Policisté u Terminálu 1 na pražském letišti

„Na rentgenu se některé věci jeví tak, že to může být učebnicový příklad nástražného výbušného systému, pravděpodobně se tam nacházel mobil. V řádu desítek minut bylo letiště evakuováno, byl svolán krizový štáb a po necelé hodině bylo jasno, že se naštěstí nejedná o bombu,“ sdělil Chovanec.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová pro ČTK upřesnila, že podezřelé zavazadlo nebylo opuštěné, ale při prohlídce v takzvané třídírně vykazovalo po průjezdu rámem „veškeré znaky nástražného výbušného systému”. Zavazadlo bylo podle pyrotechniků v pořádku, provozovatelé zařízení proto budou podle Rendlové zjišťovat, proč známky nástražného systému vykazovalo.

Foto: Novinky

Cestující čekají před letištěm

Policie evakuaci terminálu oznámila na Twitteru 13. minut před 16. hodinou, mluvčí letiště Marika Janoušková upřesnila, že terminál policisté uzavřeli už v 15:18. „V 16:31 byla evakuace terminálu ukončena, vše vracíme do normálního provozu,” řekla Janoušková. Policejní opatření podle ní zpozdilo 11 letů, z toho čtyři při příletu a sedm při odletu.

Evakuováno bylo několik stovek lidí, kteří museli čekat před halou. Krátce po půl páté začali do haly podle reportéra Novinek vpouštět personál letiště, krátce poté oznámili úplné ukončení evakuace a do haly mohli i cestující

Foto: Novinky

Evakuace Terminálu 1 na pražském letišti

Vedle Chovance dorazil na místo první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, který v průběhu operace informoval přítomné novináře.

Policie v úterý odpoledne uzavřela na několik desítek minut celé Staroměstské náměstí v Praze rovněž kvůli nálezu opuštěného kufru na konci Pařížské ulice. Pyrotechnik nakonec zjistil, že kufr je prázdný. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám