Hlavní obsah

Policista musí vyjasnit kontrolu lídra pirátů Bartoše kvůli dredům

Právo, Barbora Janáková

Lídr Pirátské strany Ivan Bartoš si stěžuje na postup jednoho policisty z hlídky, který ho letos na konci července nejprve sledoval při cestě autem z pražského Žižkova do centra města a poté, co vystoupil, ho požádal, aby mu předložil své doklady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany

Článek

Když se Bartoš zeptal příslušníka na důvody, tak mu prý odpověděl, že je to kvůli jeho vzhledu. Bartoš totiž nosí výrazné dredy. Bartoš podal na policistu trestní oznámení, které nyní Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jež řeší případnou trestní odpovědnost policistů, předala na odbor vnitřní kontroly pražské policie.

„Vyhodnocením obsahu vašeho podání dospěl policejní orgán GIBS, že ve věci je dáno možné podezření z profesního pochybení policistů,“ píše se v usnesení, které Bartoš v pondělí obdržel a zveřejnil na sociální síti.

Kontrolu si chtěl nahrát

Pokud kontrolní odbor dospěje k závěru, že policista skutečně překročil své pravomoci, může dostat kázeňský trest, například přijde o část platu.

Bartoš v pondělí Právu popsal, že si chtěl policejní kontrolu nahrát. Policista mu ale podle něj začal vyhrožovat. „Prý se na mě vrhne a rozbije mi telefon, protože se bude cítit ohrožen tím natáčením,“ tvrdí Bartoš. Dvoumetrový policista prý vypadal, že výhrůžku myslí vážně, a on proto od zaznamenání průběhu kontroly upustil. Kolega policisty na místě údajně ještě popřel, že by něco z vyhrožování slyšel.

Bartoše zkontrolovali, jestli není pod vlivem drog. Zkouška dopadla negativně.

Bartoš už tehdy šel na služebnu v Krakovské ulici nahlásit možné zneužití pravomoci úředního činitele, ale na místě mu údajně řekli, ať se s tím obrátí na oddělení vnitřní kontroly.

Následně odjel na dovolenou, ale po návratu z ní se obrátil na Ligu lidských práv, kde mu poradili, ať podá trestní oznámení na policistu a kasační stížnost na nepřijetí trestního oznámení.

„Je to ve finále tvrzení proti tvrzení, tak jsem ještě požadoval, aby vzniklo metodologické doporučení o tom, co policista při zásahu může a jak se má vlastně chovat k občanovi, kterého kontroluje,“ uvedl Bartoš.

Jeho žádostí o vydání metodického doporučení pro policisty se nyní zabývá pracoviště metodiky a prevence GIBS. „Do ukončení analýzy není možné předjímat možné závěry. O výsledku a případně přijatých opatřeních bude pan Bartoš informován v zákonné lhůtě,“ sdělil Právu Martin Strouhal z kanceláře ředitele GIBS.

Reklama

Výběr článků

Načítám