Hlavní obsah

Za obarvenou Vltavu v Praze nebude policie nikoho stíhat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případu do červena zbarvené vody u pražské galerie Mánes policie nikoho stíhat nebude. Nepadlo žádné trestní oznámení, protiprávní jednání v akci umělecké skupiny neshledal odbor životního prostředí, Povodí Vltavy ani majitel Mánesa. Barva byla vodou ředitelná a nebyla škodlivá.

BEZ KOMENTÁŘE: Stopy červené barvy na budově MánesVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Zástupce odboru životního prostředí a Povodí Vltavy konstatovali, že z jejich pohledu se nejedná o nic protiprávního, neboť barva je vodou ředitelná a není zdraví nebezpečná,“ řekl Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

V úterý podle něj policisté hovořili také s majitelem galerie Mánes, protože barva byla i na zdi zábradlí, ale ani ten nechce podávat žádné trestní oznámení. „Jde o nějakou hliněnou barvu, která se dá omýt. A tudíž mu nebyla způsobená žádná škoda,“ konstatoval Hulan.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kdo látku do řeky vlil, se zatím neví. Záležitostí se zabývá policie.

Policisté však podle něj ještě budou jednání prověřovat jako možný přestupek proti veřejnému pořádku. „Pokud ani v tomto směru policisté neshledají žádné protiprávní jednání, bude věc odložena,“ uzavřel Hulan.

Akce umělecké skupiny

Do červena obarvená voda se na Vltavě objevila v pondělí večer a vyjela k ní jednotka hasičských chemiků. Ta následně zjistila, že barva není nebezpečná a sama se rozpustila.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hladina Vltavy u Mánesa se zbarvila do ruda.

K akci se přihlásila na své facebookové stránce umělecká skupina Bolt958, která kritizuje využívání výstavní síně Mánes k akcím nesouvisejícím s uměním. „Mánes má sloužit umělcům, avšak v současné době je spíše rozděluje. V prostorách výstavní síně se střídají komerční akce typu výstavy PlayStation, Ferrari anebo momentálně prodejna Reebok s tělocvičnou," napsala skupina na Facebooku.

Akcí chce Bolt958 podle svého vyjádření vyvolat debaty o využití budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám