Hlavní obsah

Hoch, na něhož se na židovském hřbitově zřítil náhrobek, chce odškodné 14 miliónů

Vyškov

Mladík, na kterého se při neoficiální školní prohlídce na nepřístupném židovském hřbitově před šesti lety zřítil náhrobní kámen a způsobil mu ochrnutí, žádá po škole odškodné necelých 14 miliónů korun. Spor řeší vyškovský okresní soud, v pátek pokračoval výslechem poškozeného a jeho otce. Jednání bude pokračovat na podzim.

Foto: Mapy.cz

Židovský hřbitov v Rousínově

Článek

Neštěstí se stalo v roce 2011, kdy vzal učitel rousínovské základní školy třídu místo hodiny dějepisu na tamní židovský hřbitov. Ten není volně přístupný, žáci se tam dostali přes porušený plot.

Na tehdy třináctiletého hocha se zřítil několik set kilogramů těžký náhrobek. Poranil mu míchu, ledviny a játra, rozdrtil dva obratle a způsobil mu otevřenou zlomeninu nohy. Přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Nyní devatenáctiletý muž je od té doby odkázán na vozík.

Jak řekl krátce po neštěstí za Federaci židovských obcí České republiky, pod kterou hřbitov patří, Jaroslav Klenovský, učitel si nevyžádal ani klíč, ani povolení – šli tam na vlastní pěst.

Vysoudili již dva milióny

Vzhledem k citlivosti případu soud v pátek vyloučil z jednání veřejnost. Po jeho skončení ale soudce Petr Doležel novinářům průběh stručně shrnul. Uvedl, že dokazování už bylo vyčerpáno, ale není vyloučeno, že některá ze stran bude požadovat předložení dalších důkazů.

„Otec poškozeného i navrhovatel se vyjádřili k tomu, jak se odrazil úraz v jeho životě. Z toho musí soud vyvodit závěry pro výši odškodnění,” uvedl soudce. Mladík chce po Základní škole Rousínov odškodné 13,9 miliónu korun, jak soudce uvedl. Už dříve chlapcova matka i otec vysoudili po miliónu korun.

Učitel, který je nyní v důchodu, dostal v roce 2012 trestním příkazem u vyškovského okresního soudu za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samého z ničeho neobviňuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám