Hlavní obsah

Sanitka, která se v Praze převrátila na bok, jela na majáky zřejmě bezdůvodně

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sanitka soukromého přepravce skončila v úterý ráno na boku po střetu s autem v pražských Štěrboholech. Podle policie jel řidič sanitky na červenou se zapnutými majáky, které ale zřejmě používal neoprávněně, poněvadž nikoho nepřevážel. Při nehodě byl jeden člověk zraněn.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila nehodu sanitkyVideo: Policie ČR

 
Článek

Nehoda se stala kolem deváté hodiny na křižovatce ulic Průmyslová a Černokostelecká. V sanitce byla pouze posádka, která neutrpěla žádné zranění, což se však nedá říct o řidiči druhého vozu.

Foto: HZS Praha

Jeřáb pomohl sanitce na kola

„Třicetiletého řidiče osobního auta jsme zajistili do vakuové matrace a krčního límce a transportovali při vědomí s pohmožděným hrudníkem a břichem do nemocnice na Vinohradech,“ konstatovala mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Foto: ZZS Praha

Převrácené sanitka ve Štěrboholech

Hasiči pomohli jeřábem postavit sanitku zpět na kola a odstranit ze silnice. „Poté se vrátili na stanici,” doplnil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Neoprávněné použití majáků?

Mluvčí policie Tomáš Hulan upozornil, že sanitka jela na červenou a auto na zelenou. „Obecně platí, že ten, kdo používá modrý maják, může ostatní účastníky silničního provozu omezit, ale nesmí je v žádném případě ohrozit. A to se v tomto případě s největší pravděpodobností stalo,” konstatoval Hulan.

Foto: HZS Praha

Jeřáb pomohl sanitce na kola

Podle něj se policisté budou také zabývat tím, zda šofér sanitky používal maják oprávněně. Nevezl totiž žádného pacienta ani nemohl podle policie jet k akutnímu případu, jelikož na to nejsou tyto sanitky vybaveny.

Redakce Novinek kontaktovala firmu Nonstopmedic, aby se k nehodě vyjádřila. Podle ředitele společnosti Pavla Rusého mají jejich sanitky oprávnění používat majáky a ohradil se proti tvrzení policie, že šlo o jejich neoprávněné použití. „Šlo o sanitku rychlé lékařské pomoci, která jela urgentně pro pacienta na umělé plicní ventilaci na ARO jedné nemocnice, jenž měl být převezen do nemocnice ve Vinohradech. Posádku sanitky tvořil lékař, zdravotnický záchranář a řidič záchranář,“ uvedl Rusý.

Jak Hulan dále uvedl, zneužívání majáků u převozních sanitek je problém, protože řidiči postupně otupí a nevěnují pozornost houkajícím autům složek záchranného systému, které ale jedou k akutním případům, kde může jít o život.

BEZ KOMENTÁŘE: Nabouraná sanitkaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Mluvčí policie zároveň vyvrátil, že by mohly zneužívat majáky i záchranné složky. „Policejní vozidla, stejně jako auta ostatních složek IZS jsou vybavena GPS, prostřednictvím které je používání majáků monitorováno, kontrolováno a je vyhodnocována oprávněnost jejich použití,” uzavřel Hulan.

Reklama

Výběr článků

Načítám