Hlavní obsah

Zásah u Vrbětic potrvá do poloviny roku 2018

Právo, Jiří Růžička

Likvidační a záchranné práce v areálu ve Vrběticích, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, potrvají do poloviny příštího roku, pokud práce policie a hasičů nezkomplikuje počasí. Přímo v areálu ve Vrběticích to řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Zásah u Vrbětic potrvá do poloviny roku 2018Video: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

„Je to odhad za předpokladu, že nás v práci nezdrží počasí,“ uvedl Vondrášek. Připomněl, že kvůli mrazům a přívalům sněhu museli v zimě policisté práce v terénu na více než dva měsíce přerušit. „V polovině června bylo dokončeno ohledání epicentra prvního výbuchu na místě skladu č. 16, nyní se přesunujeme ke skladu č. 12, ohledání místa činu tam začne od 1. července,“ uvedl Vondrášek.

Foto: Policie ČR

Policie bude v prostoru u Vrbětic zasahovat ještě do poloviny příštího roku.

Ředitel pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý upozornil, že prozkoumávání a sběr munice kolem skladu č. 12 bude náročnější i nebezpečnější, vyžádá si i přísnější bezpečnostní opatření.

Foto: Policie ČR

Policie bude v prostoru u Vrbětic zasahovat ještě do poloviny příštího roku

„V pololetí příštího roku bychom byli rádi, kdybychom mohli opustit tento areál, odstranit technická zařízení a předat areál vlastníkům a nájemcům do běžného užívání,“ řekl Jaromír Tkadleček, ředitel policie Zlínského kraje. Zásah u Vrbětic označil za největší a nejnákladnější v historii celé policie.

Při průzkumech se v areálu zatím našlo 3700 kusů munice a desetitisíce jejích fragmentů. Nevybuchlou munici likvidovali pyrotechnici v trhacích jámách u Vrbětic a ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám