Hlavní obsah

Soud poslal exekutora za zpronevěru na 11 let do vězení

– Praha

Za zpronevěru 114 miliónů korun a zneužívání pravomoci má jít bývalý exekutor Jozef Višváder na 11 let do vězení. Rozhodl o tom v pátek pražský městský soud, který mu sečetl trest ze dvou podobných kauz. Rozsudek není pravomocný – lze se proti němu odvolat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jozef Višváder u pražského soudu

Článek

Soud rozhodl v případu, kde uznal Višvádera vinného z toho, že 44 poškozeným zpronevěřil přes 33 miliónů korun. O peníze většinou přišli tak, že exekutor vymohl dlužnou částku, ale peníze jim neposlal na účet. Podle obžaloby peníze použil pro vlastní potřebu.

Případ se týkal období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorského úřadu Praha-západ. Bývalý exekutor se k většině skutků přiznal, soud však vyčíslil škodu zhruba na polovinu proti podané obžalobě. Do této kauzy soud přičetl zpronevěru takzvané jistoty, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení – stavební firma Geosan Group.

Soudy ho za to v minulosti potrestaly 8,5 roku vězení, protože převedl cizí peníze v letech 2011 a 2012 z depozitního účtu exekutorského úřadu na svůj soukromý účet i na účty dalších lidí a společností. Peníze rovněž použil pro osobní potřebu a k úhradě vlastních obchodních aktivit a především dluhů.

Snížil věrohodnost úřadu

Višváder si zatím ve vězení odpykal pět a čtvrt roku. Višváderovi hrozilo 12 let vězení. Předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková zdůraznila, že si zaslouží přísný trest, jelikož trestnou činnost páchal ve funkci exekutora a jeho jednání mohlo snížit věrohodnost a důvěru této funkce v očích lidí.

"Veřejnost si také mohla laicky říkat, že získal právnické vzdělání, aby se stal fikaným podvodníkem," podotkla.

Kromě trestu vězení mu soud zakázal na dalších deset let vykonávat činnost. Exekutorská komora navrhovala Višváderovo odvolání z funkce v roce 2006 v souvislosti s jeho odsouzením ke třem letům vězení za podvod. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale muže neodvolal.

Chytili ho na hranicích

Argumentoval tím, že Višváder spáchal trestný čin v době, kdy ještě nebyl exekutorem. V dalším období však vypukly kauzy, které se týkají zpronevěry. Na Višvádera byl v minulosti vydán evropský zatykač. V březnu 2012 ho zadrželi rumunští policisté při jeho pokusu o přechod hranice s Ukrajinou.

Soudům později tvrdil, že neutíkal, ale jel si do ukrajinské banky vyřídit úvěr, díky němuž prý hodlal osmdesátimiliónovou jistotu vrátit zpět na účet exekutorského úřadu.

Višváderova kauza se promítla i do legislativy. Od ledna 2013 exekuční řád nově stanovil, že soudní exekutor musí vést vymožené prostředky odděleně od vlastních prostředků, a to na zvláštním účtu úschov. Toto opatření má zabránit smíšení exekutorových vlastních prostředků a peněz, které náležejí věřiteli či dlužníkovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám