Hlavní obsah

Bývalého šéfa střeleckého svazu stíhá policie kvůli neprůhlednému hospodaření

Právo, Patrik Biskup

Více než 25 let vedl Petr Baroch Střelecký klub policie Rapid Plzeň, posledních osm let i celý Český střelecký svaz. Teď má 57letý funkcionář opletačky se zákonem kvůli neprůhlednému hospodaření klubu. Právo zjistilo, že ho v této souvislosti stíhá policie.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vedeme trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění proti dvěma osobám, které řádně nevedly účetnictví a měly poškodit střelecký klub policie Rapid Plzeň,“ potvrdila Právu šéfka plzeňských žalobců Antonie Zelená.

Podle informací Práva je společně s Barochem obviněn ještě bývalý hospodář klubu. V čem konkrétně oba muži měli pochybit, ale státní zastupitelství nesdělilo. Mluvit o tom nechtěl ani sám Baroch. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagoval na dotaz Práva.

Z peněz klubu se nakupovaly věci, které s jeho činností neměly vůbec žádnou spojitost.
Vlastislav Fiala, nový předseda klubu

Trestní zákoník říká, že zmiňovaného přečinu se dopouští ten, kdo nevede účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady sloužící k přehledu a ke kontrole stavu hospodaření a majetku. A dále ten, kdo v těchto účetních dokladech uvede nepravdivé či hrubě zkreslené údaje anebo tyto doklady změní, zničí, poškodí, učiní neupotřebitelnými nebo zatají. Za to mu hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Podle nového předsedy klubu Vlastislava Fialy nikdo nevedl evidenci majetku, neexistovaly rozpočty na jednotlivé roky a hospodaření nepodléhalo žádné kontrole členské schůze. „Z peněz klubu se nakupovaly věci, které s jeho činností neměly vůbec žádnou spojitost,“ uvedl s tím, že klub se cítí poškozen o částku 2,4 miliónu korun. Blíže se k věci nechtěl Fiala vyjadřovat s tím, že vyšetřovatelům podepsal mlčenlivost.

Vedení: Nakoupené věci jsme neviděli

Odkázal však na svůj projev z letošního dubna na valné hromadě Českého střeleckého svazu, jehož písemnou podobu klub zveřejnil na svých webových stránkách. „Jen za různé parfémy, kosmetiku, kuchyňské nádobí, květníky, rostliny, hnojiva nebo třeba mixéry a další elektrospotřebiče šlo z peněz klubu více než 130 tisíc,“ uvedl v projevu Fiala.

Za takové peníze mohl klub nakoupit například zbraně, střelivo nebo oblečení pro mládež. Od roku 2002 nebyla nakoupena jediná vzduchovka.
Vlastislav Fiala, nový předseda klubu

Proúčtovány byly také telefony, kamery, notebooky, trička, šortky a další podobné věci, o kterých nikdo z trenérů ani z členů klubu neví, a nikdy tento materiál nedostali. Upozornil také na nákup terénního vozidla za milión korun, do kterého Baroch objednal nadstandardní výbavu za dalších 150 tisíc.

„Smutné je, že se tímto automobilem nikdo z členů klubu nikdy nesvezl například na závody. Pan Baroch ho nenechal pro potřeby klubu ani v době, kdy jako prezident střeleckého svazu užíval denně služební vozidlo,“ prohlásil Fiala s tím, že pořízení auta a náklady spojené s jeho provozem stály klub 1,6 miliónu.

„Za takové peníze mohl klub nakoupit například zbraně, střelivo nebo oblečení pro mládež. Od roku 2002 nebyla nakoupena jediná vzduchovka,“ dodal.

Čekají na soud

Baroch byl z funkce předsedy klubu odvolán v roce 2015. Letos v dubnu mu také skončil mandát prezidenta Českého střeleckého svazu, kterým byl od roku 2009. Přestože kandidoval i na další období, zvolen nebyl. „Do volby šel s tím názorem, že trestní stíhání je jeho osobní věc a věc klubu, nikoliv svazu,“ řekl současný prezident svazu Jiří Streit.

Baroch je civilním zaměstnancem ministerstva vnitra a má na starosti sportovní střelce z kulových zbraní. „Čekáme, jak věc dopadne u soudu. Pokud se prokáže jeho vina, budeme to s ním muset řešit,“ uvedl David Holý z centra sportu ministerstva vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám