Hlavní obsah

Lupiči ze Slovenska české policii stále unikají

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínsko
Aktualizováno

Lupiči, kteří v pondělí ukradli ve slovenské příhraniční obci Horné Srnie z poštovního vozu 34 000 eur (asi 890 tisíc Kč), utekli do ČR a ztratili se v lesích u Rokytnice nedaleko Slavičína na Zlínsku, stále unikají policii. V úterý brzy ráno to řekla mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Monika Kozumplíková.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie pátrá po lupičích ze SlovenskaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Po lupičích pátralo v rojnicích až do nočních hodin kolem 160 policistů ze Zlínského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. V pátrání jim pomáhaly dva policejní vrtulníky vybavené termovizí. V akci byli také policejní psi a koně,“ řekla mluvčí.

Policisté do setmění propátrali nepřístupnou a zalesněnou oblast o rozloze asi 3x4 kilometry. Celou noc pak zůstalo na místě stále asi 60 policistů, kteří za pomoci vrtulníku pátrali ve vytipovaných lokalitách a celou oblast hlídali.

„V průběhu pátrací akce se nám podařilo zajistit stopy a získat další poznatky o pohybu pachatelů, které budeme v následujících dnech dále rozpracovávat společně s policisty ze sousedního státu,“ řekla Monika Kozumplíková.

„V úterý bude v pátrání ve vytipovaných lokalitách dále pokračovat několik desítek policistů. V souvislosti s lupiči pátráme také po motocyklu a čtyřkolce, které by mohly být odstaveny v blízkosti státní hranice,“ řekla mluvčí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pátrání po lupičích ze Slovenska na Zlínsku. Některé cesty policie uzavřela

Vyhrožování úřední osobě

„Nelze vyloučit, že hledaní muži již v teritoriu, kde jsme je viděli a na které se zaměřila pozornost, nejsou. Nasazení policie tam bylo obrovské. Pátráme po věcech, které zde mohli zanechat nebo ztratit, a po motorových vozidlech,“ doplnila Kozumplíková.

Policejní vyšetřování nyní směřuje i k incidentu, kdy došlo ke kontaktu s lupiči v průběhu pátrací akce. Policista se při něm snažil lupiče zastavit, ti však neuposlechli výzvy a nezastavil je ani varovný výstřel.

Jak mluvčí upřesnila, ve chvíli „kontaktu policisty s trojicí prchajících, kteří neuposlechli výzvy k zastavení, se jeden z mužů otočil a mířil na policistu“.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Trestní zákoník stanoví v tomto případě pachateli trest odnětí svobody až na pět let,“ doplnila Kozumplíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám