Hlavní obsah

Vydával se za mladou ženu a podvedl 46 lidí. Oběti pak vydíral nahými fotkami

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální služby nabízel tři roky na erotických seznamkách a serverech pětačtyřicetiletý muž z Bruntálska. Vydával se přitom za mladou ženu, podařilo se mu získávat intimní fotografie či videozáznamy a pak hrozil jejich zveřejněním na internetu, pokud mu vydíraní nezaplatí. Odhalili ho kriminalisté z krajského policejního ředitelství v Olomouci. Právo ve středu o případu informovala policejní mluvčí Marie Šafářová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od roku 2014 do roku 2016 měl dotyčný na erotických seznamkách a serverech pod smyšlenou identitou, kdy se vydával za mladou ženu, zveřejňovat nabídky sexuálních služeb za drobnou úplatu. V rámci eroticky laděné elektronické komunikace s využíváním tzv. phishingu vylákal od poškozených přihlašovací údaje k e-mailovým schránkám a profilům na sociálních sítích,“ uvedla mluvčí.

Právě díky přihlašovacím údajům se pak muži podařilo získat intimní fotografie či videozáznamy a také citlivé a osobní údaje. „Pod pohrůžkou, že tyto osobní údaje a choulostivý obrazový materiál zveřejní na internetu, poté nutil oběti k zasílání plateb na různé účty,“ konstatovala Šafářová. Šestačtyřicet poškozených muži peníze zaslalo. Celkem se jednalo o bezmála 300 tisíc korun.

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

„Kriminalisté muže obvinili ze spáchání trestných činů vydírání a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ dodala policejní mluvčí. Muži hrozí až čtyři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám