Hlavní obsah

Kdybych ji chtěl zabít, píchnu ji do hrudníku, prohlásil u soudu. Dostal sedm let

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

K sedmi letům vězení odsoudil v pátek Krajský soud v Hradci Králové Františka Horvátha (54), když ho uznal vinným z pokusu o vraždu. Loni v listopadu ze žárlivosti v rodinném domě v Olivětíně na Broumovsku nožem pořezal svou družku (47). Rozsudek není pravomocný, neboť obžaloba i obhajoba si ponechaly lhůtu na podání odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: František Horváth u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Svou vinu obžalovaný nepopřel, odmítl ale, že by chtěl ženu zabít. Nůž prý měl v ruce náhodou, protože si chtěl krájet salám. „Nemyslel jsem na to, nevěděl jsem ani, že ho mám v ruce,“ řekl v soudní síni.

Kdybych chtěl, tak ji píchnu do hrudníku
obžalovaný

Jak stálo v obžalobě, Horváth nejprve v kuchyni vyhrožoval své družce zabitím. Telefonovala si totiž se svým přítelem. Když s telefonem v ruce odešla do ložnice, šel za ní a zaútočil. „Napadl ji se slovy, že ji zabije a rozpáře jí břicho. Údery vedl opakovaně do horní části těla a na hlavu. Útok doprovázel slovy, že ji zabije, že chcípne, že už neuvidí, že byla hezká, a požadoval po ní, aby si lehla na postel, že jí rozpáře břicho nebo píchne mezi nohy,“ uvedla státní zástupkyně. Poškozená se naštěstí bránila a volala o pomoc. Nakonec jí záchranku přivolali sousedé.

K incidentu mezi partnery, kteří spolu mají čtyři děti, došlo poté, co si žena našla přítele. Obžalovaný se prý chtěl i zabít, uvařil si proto odvar z osmi až devíti muchomůrek červených, ale i když ho vypil, nic se mu nestalo. „Pokusil jsem se zabít čtyřikrát, ale bůh mě nechce,“ poznamenal během výpovědi.

Nechal si pistoli

Ženě vyhrožoval už dříve, vždy ze žárlivosti, ale zabít ji prý nechtěl. „Kdybych chtěl, tak ji píchnu do hrudníku,“ vysvětloval u soudu. V obličeji ji pořezal proto, aby se nelíbila jiným mužům.

Žena podle svých slov nyní hůř vidí. „Řízl mne přes oko na tvář. A když jsem si kryla oko, tak mne pořezal i na rukou,“ uvedla s tím, že jí lékaři museli sešít víčko, proto nyní hůř vidí a v rukou má po zranění horší cit. Že by s obžalovaným dál žila, si už nedovede představit.

Horváth byl odsouzen i za nedovolené ozbrojování, neboť v roce 2013 našel při stavebních pracích pistoli ČZ vzor 24, ráže 9 milimetrů a ponechal si ji i přesto, že nevlastní zbrojní průkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám