Hlavní obsah

Razie v nočních klubech u Václavského náměstí: čekání na verdikt

Právo, Jakub Bartosz
Praha

Ani zhruba po pěti letech ještě zdaleka nekončí soudy s majiteli a manažery nočních klubů v nechvalně proslulé ulici Ve Smečkách u pražského Václavského náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 obviněné z kabaretu Atlas loni sice zprostil obžaloby z kuplířství, odvolací Městský soud v Praze ale nedávno verdikt zrušil a spis vrátil k novému rozhodnutí. Co se týče podniku Darling, hlavní líčení stále trvá, jednání jsou nařízena zatím do června.

Po policejních raziích z let 2012 a 2013 skončilo před soudem ve dvou kauzách celkem 23 lidí.

Podle vyšetřovatelů se do podniků dostávaly dívky nejdřív přes inzeráty coby tanečnice, nakonec ale braly sexuální zákazníky na pokoje a o zisk z prostituce se dělily s manažery.

Obvinění verzi policie odmítají s tím, že provozovali zábavní podniky.

V případu Atlasu figuruje osm lidí, které obvodní soud loni v listopadu ohledně kuplířství osvobodil, padl jen trest za úvěrový podvod. Žalobce se ale odvolal a městský soud námitkám na konci března vyhověl.

„Rozhodnutí soudu bylo zrušeno a věc byla vrácena soudu prvního stupně k novému projednání,“ řekla Právu v pátek mluvčí soudu Markéta Puci.

Pokoje k bydlení, ne na sex

Důvody rozhodnutí podle ní nelze zatím zveřejnit, protože ho zúčastněné strany ještě neobdržely.

Další hlavní líčení se týká klubu Darling, ve kterém policie obvinila patnáct lidí. Soud se jím zabývá od července 2014 a termíny určené k probírání důkazů jsou vypsané ještě letos na květen a červen.

Policie Darling prověřovala před razií několik měsíců a tvrdí, že majitelé vydělávali na prostituci. Při zátahu v roce 2012 kriminalisté zabavili majetek a nemovitosti v hodnotě 200 miliónů korun.

U hlavního líčení ale podezření z prostituce odmítaly rovněž dívky, které v klubech pracovaly. Od zákazníků si prý braly pouze spropitné například za soukromý tanec, měly také provize z nápojů, které si návštěvníci objednali.

V kabaretu Atlas byla podle svědectví rovněž vyvěšena upozornění se zákazem poskytování sexuálních služeb, což prý dívky dodržovaly. Pokoje údajně sloužily jako hotel, ubytovna pro tanečnice, případně si je pronajímaly páry z veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám