Hlavní obsah

Advokát měl objednat okna a fakturu hodit na bílého koně, opíjejícího se vysloužilého horníka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boskovice

Místo hájení svých klientů si musel ve středu sám sednout na lavici obžalovaných známý boskovický advokát Adam Wilk.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle státního zástupce měl při rekonstrukci domu podvést firmu dodávající okna a dveře tím, že odpovědnost za platbu hodil na společnost, jejímž jménem na základě plné moci vystupoval a v jejímž čele stál nastrčený bílý kůň. Advokátovi nyní hrozí u blanenského okresního soudu až pět let za mřížemi.

K podvodu mělo dojít při rekonstrukci domu v Boskovicích v roce 2012.

Odmítl odpovídat

Podle obžaloby Wilk uvedl v omyl zhotovitele tak, že za okna a dveře zaplatí obchodní společnost, která se měla na rekonstrukci podílet.

„Jenže tato společnost nebyla dodavatelem na stavbě, byla nečinná a obžalovaný měl k dispozici plnou moc od tehdejšího jednatele s vědomím, že se jedná jen o nastrčenou osobu,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Podle žalobce poslal advokát výrobci oken jen zálohu, navíc vychytrale z účtu firmy, od níž držel plnou moc.

„Platba za fakturu tak šla z účtu této společnosti, ovšem peníze jí musel obžalovaný nejprve přeposlat ze svého účtu,“ upozornil státní zástupce. Škoda za nedodaná okna činila přibližně 170 tisíc korun.

„Zásadně popírám to, co je v obžalobě, musím popřít, že bych chtěl kohokoli podvést. Je nesmysl, že bych se takto chtěl obohatit,“ prohlásil v krátkém vystoupení advokát s tím, že na otázky soudu ani státního zástupce nebude odpovídat.

Horník bílým koněm

Údajným bílým koněm nastrčeným do firmy, na kterou měl dluh za okna spadnout, je vysloužilý horník propíjející poslední peníze za laciný alkohol.

„Oslovil mě pan doktor Wilk, že potřebuje podepsat nějaký papír. Tak jsme odjeli do Brna, tam jsem jim dal u nějakého advokáta občanku a podepsal jsem to, ani jsem ten papír nečetl,“ prohlásil muž, který měl takto zmocnit Wilka k neomezenému jednání za společnost.

„Když jsou peníze, vypiju čtyři až pět litrů vína za den. Když peníze nemám, je půst,“ dodal ještě muž ke svým současným aktivitám.

Případ bude pokračovat před prázdninami výslechem dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám