Hlavní obsah

Velikonoce zaměstnají 3000 policistů, budou hlídat hlavní dopravní tahy

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie připravuje na Velikonoce tradiční bezpečnostní akce zaměřené na zvýšený provoz o svátcích. Zaměří se na hlavní dopravní tahy. Řidiče čeká nejvíc kontrol ve středu, čtvrtek a v pondělí. Na provoz dohlédnou zhruba tři tisíce policistů, sdělil v úterý šéf dopravních policistů Tomáš Lerch.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle něj je krizové zejména Velikonoční pondělí, které je ve srovnání s ostatními svátky dlouhodobě poznamenané tragickou statistikou nehodovosti ve spojení s alkoholem za volantem. „Trend je klesající, ale čísla jsou stále vysoká,“ řekl Lerch.

Před rokem zemřelo o svátcích sedm lidí, což bylo meziročně o čtyři méně. Podle statistiky se během loňských Velikonoc stalo 712 nehod, z toho u 64 případů hrál roli alkohol.

Ředitel oddělení ministerstva dopravy BESIP věnující se bezpečí na silnicích Martin Farář dodal, že alkohol má během roku celkově zhruba pětiprocentní podíl na nehodách, o Velikonocích se ale číslo běžně zdvojnásobí.

Policie chce rozdávat také zařízení k měření alkoholu v dechu, loni měly zájem zhruba 3000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám