Hlavní obsah

Před čtyřmi lety zavraždil manželku, teď se expolicista soudí o majetek

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Už to budou tři roky, kdy bývalý policista M. B. dostal šestnáctiletý trest za vraždu manželky. V pátek znovu stanul před Krajským soudem v Plzni, tentokrát v roli nespokojence, který napadl rozhodnutí notářky o vypořádání společného jmění manželů.

BEZ KOMENTÁŘE: Před čtyřmi lety zavraždil manželku, teď se expolicista soudí o majetekVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Devětatřicetiletý expolicista nesouhlasí s tím, že nemovitý majetek rozdělila odděleně a ne tak, aby měl z každé nemovitosti poloviční podíl a druhá polovina by připadla v rámci dědického řízení jejich 12leté dceři. Soud ale odsouzenému nevyhověl a posvětil původní rozhodnutí, podle kterého má nárok na pozemek v hodnotě 2,5 miliónu korun a jeho dcera na byt za 1,4 miliónu korun s doplatkem 400 tisíc korun.

Podle opatrovnice nezletilé dívky se vrah evidentně snažil podílovým spoluvlastnictvím docílit toho, aby dcera nemohla s nemovitostmi bez jeho souhlasu jakkoliv nakládat. „Ona má už jiný život, je u své tety, které byla svěřena do péče. Se svým otcem, kterého soud zbavil rodičovských práv, neudržuje žádný kontakt,“ vysvětila opatrovnice.

Z výkonu trestu nemůže spravovat majetek

Odsouzený naopak tvrdil, že nemá peníze a není schopen dceři vyplatit tak vysokou náhradu.

„V dané věci není vhodné ani žádoucí, aby se nemovité věci rozdělily na podíly. Oba dva mají omezenou možnost osobní správy a hospodaření s těmi věcmi. Nezletilá dcera, u níž se předpokládá, že bude jedinou dědičkou, je omezena věkem a jakýkoliv úkon, který učiní, musí být schválen opatrovnickým soudem. Pozůstalý manžel zase těžko může osobně spravovat majetek, protože je ve výkonu trestu,“ uvedla předsedkyně senátu Emilie Štěpánková.

Podle ní je hospodaření se společnou věcí, kde jsou stejné podíly, problematické, protože se oba musejí shodnout. „A protože se často neshodnou, následují další spory a další soudní řízení. Proto při určení toho, co přijde do dědictví a co zůstane pozůstalému manželovi, upřednostňujeme rozdělení jednotlivých věcí před podílovým vypořádáním,“ vysvětila Štěpánková.

Co se týče výplaty náhrady k bytu, o které muž tvrdí, že ji nemůže zaplatit, soud konstatoval, že roční lhůta je dostatečná k tomu, aby si finanční prostředky opatřil. „Může to řešit například prodejem vlastního majetku, kterého není málo,“ upozornila soudkyně.

Schovával se v lese

Odsouzený svoji manželku ubodal před čtyřmi lety na chodbě panelového domu a to v době, kdy ho policie kvůli předchozímu násilí vykázala z bytu.

Když 28. srpna 2013 vyšla žena se svým známým z bytu, chytil ji za vlasy. Nejméně pětkrát ji bodl loveckým nožem do krku, hrudníku a břicha, prořízl jí slinivku a průdušnici.

Žena zemřela kvůli vnitřnímu krvácení. Její muž po činu utekl a skrýval se týden v lese, kde ho po celostátním pátrání zadržela zásahová jednotka.

Vrah usiloval o překvalifikování činu z předem promyšlené vraždy na vraždu prostou, případně na zabití. Tvrdil, že jednal pod vlivem psychického vypětí a odvaru z tisu, jehož prostřednictvím chtěl spáchat sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám