Hlavní obsah

Kdysi národní sport skomírá. Krádeže kovů klesly loni o 72 procent

Právo, Šárka Mrázová, Vladimír Klepáč

Svodidla, poklopy od kanálů, dopravní značky, ale i třeba měděná urna nebo plechová hala. To vše v minulosti lákalo zloděje kovů. Nejnovější celostátní policejní statistiky, které má Právo k dispozici, ale ukazují, že krádeže kovů loni proti roku 2014 klesly o 72 procent, způsobené škody pak za stejné období o 74 procent.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Teď v březnu jsou to přitom dva roky, co začala platit novela vyhlášky, která zakazuje výkup šrotu za hotové. Pochvalují si ji především starostové a shodují se, že peněženkám zlodějů uštědřila velkou ránu.

Na jižní Moravě řádili zloději kovů v minulosti ve velkém. Za obcí Tvarožná na Brněnsku stojí na vrchu Santon kaple Panny Marie Sněžné. Tyčí se nad slavkovským bojištěm, na němž Napoleon v roce 1805 porazil v bitvě tří císařů početnější ruské a rakouské šiky. V roce 2013 někdo z kaple ukradl celou báň pobitou měděným plechem. „Střechu nově pokrývá zinkový plech. Ten už zloděje naštěstí neláká,“ řekl Právu starosta Petr Buchta (nestraník za KDU-ČSL).

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet případů krádeží kovů od roku 2014

 Ukradená urna Aloise Mrštíka

V roce 1996 někdo na brněnském ústředním hřbitově odcizil z čestného pohřebiště měděnou urnu s popelem spolutvůrce slavné Maryši, spisovatele Aloise Mrštíka. Zřejmě skončila ve sběru. Ostatky se nenašly. V Břeclavi zase zloději před lety dokonce ukradli montovanou plechovou halu a postupně ji odvezli do výkupny.

Na Břeclavsku kdosi odcizil a prodal do sběrny plně funkční čtyřtunový bagr. Na Brněnsku takto zmizela po částech železničnímu fandovi jeho lokomotiva. Na Blanensku mají kriminalisté dosud v paměti krádež 160 hliníkových odlitků vážících 1,6 tuny, tvarem připomínaly zlaté cihly, jen měly stříbrnou barvu. Většinu těchto krádeží se nepodařilo objasnit.

Pokles počtu krádeží i škod

Ještě v roce 2014 evidovala Policie ČR po celé republice téměř 12 tisíc trestných činů spojených s krádežemi kovů s celkovou způsobenou škodou za 565 miliónů korun. V roce 2015 trestné činy začaly klesat, o více než 50 procent na 5595 případů, a loni jich bylo 3284.

„Dramaticky klesla také způsobená škoda. To jsou naprosto průkazné přínosy bezhotovostního výkupu kovů, který jsme v roce 2015 zavedli,“ řekl Právu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Novela mimo jiné zpřesnila i způsob bezhotovostní platby: na bankovní účet nebo poštovní poukázkou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Způsobená škoda krádežemi kovů od roku 2014

 Policie s kontrolami neskončí

S pozitivním vlivem novely na pokles kriminality souhlasí i samotná Policie ČR. „Díky novele zákona a omezení výkupu na bezhotovostní výkup kovů se kriminalita krádeží značně snížila, jelikož osoby, které se krádeží dopouštěly, potřebují peníze okamžitě,“ řekla Právu mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Trestné činnosti krádeží kovů se podle ní ve většině případů dopouštějí osoby bez domova, narkomani a osoby závislé na hracích automatech. „Přestože počty krádeží kovů neustále klesají, policisté po celé republice neustále provádějí s Českou inspekcí životního prostředí namátkové kontroly a připravují různé akce na kontrolu výkupů sběrných surovin a kontroly na nejrizikovějších místech,“ dodala.

Ve většině měst mezi nejrizikovější oblasti, kde dochází nejčastěji ke krádeži kovů, podle ní patří vlaková nádraží, odstavné plochy u nádraží, opuštěné domy a nevyužívané výrobní areály.

Problémem organizovaný zločin

„Policisté nejméně jednou za měsíc kontrolují přímo ve sběrnách kovů, co je vykupováno. Prakticky vymizely krádeže kanálových vpustí a městského mobiliáře,“ potvrdil Právu starosta Kuřimi na Brněnsku Drago Sukalovský (Starostové pro jižní Moravu).

Problémy podle něj ale zůstávají hlavně u organizovaných krádeží většího rozsahu, kdy se zloději zaměřují na špatně zabezpečené firemní areály, odkud odvážejí, často za použití těžké techniky, větší množství kovového odpadu či kovových výrobků. Podle starosty tento problém ale mohou vyřešit pouze podniky tím, že zvýší ostrahu svých firemních skladů.

Minulý týden se opět konala akce 24 blue, zaměřená na kontroly na železnici. Inspektoři ČIŽP a policisté zkontrolovali vytipované sběrny v Praze, ve Středočeském, v Libereckém, Ústeckém a v Jihomoravském kraji. Z třicítky sběren porušilo zákon čtrnáct.

Pochybily například v tom, že výkupnu provozovaly bez souhlasu krajského úřadu. Předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller ale bezhotovostní vyhlášku kritizuje dlouhodobě, krádeže kovů podle něj pomohla snížit spíš nízká cena oceli v Evropě.

Zloději se prý přesunuli na papír, který měl větší hodnotu. Nyní cena železa podle Millera znovu roste, někde až na 5,50 koruny za kilogram. „Zajímavé bude, jestli se znovu budou zvyšovat krádeže, nebo zloději zjistili, že to je neefektivní, a přešli na něco jiného,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám