Hlavní obsah

Vzácnou bankovku za milióny odcizil z muzea někdo ze zaměstnanců

Právo, Radim Vaculík, Miloslav Hradil
Olomouc

Z krádeže bankovky, tzv. státovky v nominální hodnotě pět tisíc korun z roku 1919, je podezřelá jedna z bývalých zaměstnankyň Vlastivědného muzea v Olomouci, odkud před zhruba deseti lety vzácný exponát zmizel. Informaci Práva, které na případ jako první upozornilo v sobotu, potvrdil v úterý ředitel muzea Břetislav Holásek.

Ukradená bankovka z olomouckého muzea je na světě, nyní ji zkoumají expertiVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Bankovka, jejíž cena se dnes pohybuje v řádech miliónů korun a dochovalo se pouze 36 nebo 37 kusů, se opět objevila až minulý týden, kdy ji nově registrovaný uživatel nabízel k prodeji na internetové aukci na portálu Aukro.cz.

Vyvolávací cena byla 210 tisíc. Policii se po upozornění muzea podařilo prodávajícího i s bankovkou zajistit. Nyní znalci zkoumají, zda jde skutečně o odcizený exemplář. Jak v úterý sdělil na tiskové konferenci šéf územního odboru olomoucké policie Jiří Musil, kriminalisté proto zatím nikoho neobvinili.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Rub zajištěné bankovky.

Nejméně tři podezřelí

Podle zjištění Práva v celém případu figurují nejméně tři lidé. Kromě někdejší zaměstnankyně i další člověk spjatý s touto institucí a nakonec osoba, se kterou prý byli domluveni, že bude během internetové aukce fiktivně přihazovat, aby donutila zájemce zaplatit vyšší částku. Před předčasným ukončením aukce se částka zastavila na hodnotě 1,8 miliónu korun.

„Nevíme přesně rozsah podezřelých, ale pravdou je, že minimálně jedna podezřelá osoba je člověk, který tehdy (v době krádeže, pozn. red.) pracoval ve Vlastivědném muzeu v Olomouci,“ potvrdil ředitel Holásek s tím, že ostatní možní pachatelé byli na dotyčného zaměstnance navázaní.

Doplnil také, že osoba, která bankovku nabízela k prodeji na portálu Aukro.cz, nebyla přímo z muzea, ale patřila mezi komplice podezřelého a nyní již bývalého zaměstnance. Také podle kriminalistů je v případu podezřelých více lidí.

„Na tom, aby se bankovka mohla dostat do distribuce, se zřejmě podílelo více osob. Zjišťujeme míru jejich zapojení do té nabídky a případnou právní odpovědnost,“ řekl Musil s tím, že v úvahu připadá například trestný čin podílnictví. Upřesnil, že ten, kdo bankovku na Aukru nabízel, nebyl tím, kdo ji ukradl.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Líc zajištěné bankovky.

Ředitel muzea dodal, že podle jeho informací se z budovy z původního alba prvních, v tehdejším Československu vydaných bankovek z dubna 1919 ztratila právě jen ta nejvzácnější v nominální hodnotě pět tisíc korun. „Ostatní jsme dohledali,“ konstatoval Holásek.

Bankovka je vzácná už jen tím, že v oběhu byla pouhých dvacet měsíců, proto se jí dochovalo jen tak málo kusů.

Z oběhu byla stažena i kvůli problémům s častými falzifikáty. Podle Filipa Hradila z Vlastivědného muzea v Olomouci měly bankovky z roku 1919 vzhledem k tomu, že se spěchalo s jejich vydáním po vzniku samostatného Československa, jen málo ochranných prvků a znaků a velice snadno se padělaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám