Hlavní obsah

Za zranění batolat navrhuje žalobkyně až dvanáct let vězení, chůva vinu popírá

– Praha
Novinky, bad

Žalobkyně Margita Kralická v úterý navrhla trest mezi osmi a dvanácti lety vězení pro chůvu Dieu Vu Thi, která u pražského městského soudu čelí žalobě za těžké ublížení na zdraví dvou batolat, z nichž jedno následně zemřelo. Dieu jakoukoli vinu popírá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dieu Vu Thi u soudu

Článek

„Bylo prokázáno, že se staly skutky, které jsou předmětem obžaloby. Otázkou je, zda se jich dopustila obžalovaná,“ zahájila závěrečnou řeč Kralická. Podle ní totiž může soud pracovat pouze s nepřímými důkazy. „Přímým důkazem by byla výpověď poškozených nebo očitých svědků,“ dodala s tím, že se obžalovaná dopouštěla násilí na dětech do dvou let, která nemohla vypovídat, a navíc jedno z nich zemřelo. Je tedy třeba vycházet z výpovědí rodičů, lékařských zpráv, znalců i samotné poškozené.

„Rodiče jí (obžalované) své děti svěřili zcela zdravé a v pořádku. Téměř okamžitě po převzetí rodiče zjistili, že děti nejsou v pořádku, a odjeli s nimi na pohotovost,“ pokračovala Kralická. A podotkla, že Dieu rodiče o zraněních nejenže nijak neinformovala, ale ani si nepřipustila, že by se něco stalo. „Pokud by o tom informovala nebo vyhledala lékařskou péči, pak by dnes před soudem nestála,“ konstatovala Kralická.

Podle ní jsou zásadními důkazy znalecké posudky, ve kterých znalci dospěli k závěru, že zranění obou dívek vznikla za použití aktivního násilí. Zároveň vyloučili, že by je mohly způsobit ostatní děti, které Dieu v inkriminovaných časech hlídala. „Útočníkem tak musela být obžalovaná, protože žádná jiná osoba to být nemohla,“ zkonstatovala Kralická s tím, že i přes rozsáhlé dokazování je motivace obžalované nejasná. S přihlédnutím k dosavadní beztrestnosti Dieu a vedení řádného života navrhla Kralická trest v dolní polovině trestní sazby, která v tomto případě činí 8 až 12 let vězení.

O děti se starala lépe než rodiče

„V této věci cítím velkou bolest a mám podobné pocity, které by měl kdokoli jiný, který by byl takhle obžalován,“ uvedla Dieu. „I dnešního dne zde potvrzuji před soudem se vší rozhodností, že jsem nikdy dětem nezpůsobila žádné zranění,“ pokračovala střídavě v slzách za pomoci překladatelky obžalovaná. Dieu se podle svých slov hlídáním snažila zajistit hezký život sobě a svému synovi. Děti prý hlídala už od roku 2013 a nikdy se nikomu nic nestalo.

„O děti jsem se starala lépe než jejich vlastní rodiče, starala jsem se o ně po všech stránkách. Když byly nemocné nebo je něco bolelo, starala jsem se o ně já. A kde byli jejich nejbližší?“ štkala před soudem Dieu. „Chtěla bych soud poprosit, aby tu věc posoudil objektivně a spravedlivě, protože já jsem ty věci nezpůsobila,“ dodala na závěr.

Dieu podle obžaloby napadla během deseti měsíců roku 2015 tři malé holčičky, které jí rodiče svěřili ke hlídání. Nejprve měla v únoru udeřit rok a půl starou holčičku zezadu do hlavy, čímž jí měla způsobit mimo jiné tříštivou a vpáčenou zlomeninu týlní kosti. Rodičům prý nic neřekla a oni ji po převzetí odvezli kvůli teplotě a krevním podlitinám do nemocnice, kde dívka strávila dva měsíce a patrně bude mít trvale porušené mozkové funkce.

Dieu také obžaloba viní z úderu pěstí do břicha 22měsíční dívky, kterým jí měla vážně poranit střeva. Ani v tomto případě rodičům nic neřekla, a až když doma holčička silně zvracela, odvezli ji do vinohradské nemocnice, kde dívenka po třech hodinách na Štědrý den zemřela.

V posledním případě, kdy měla Dieu zlomit ruku ani ne osmiměsíční holčičce, Kralická soudu navrhla čin překvalifikovat z těžkého ublížení na zdraví na ublížení na zdraví z nedbalosti, protože není jasné, zda dívce ruku zlomila Dieu, nebo její syn.

Rodiče dětí požadují odškodné téměř šestnáct miliónů korun, pojišťovna další milión. Soud vynese rozsudek ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám