Hlavní obsah

Policie po letech našla ukradenou československou bankovku za milióny

– Olomouc
Novinky, Radim Vaculík

Olomouckým kriminalistům se tento týden zřejmě podařilo vyřešit krádež jedné z nejvzácnějších československých bankovek. Pětitisícovka z roku 1919, tzv. státovka, zmizela z Vlastivědného muzea v Olomouci před více než deseti lety. Podle Právem oslovených expertů se dodnes zachovalo jen 36 či 37 pravých exemplářů. Dnes by za ni zájemce dal nejméně tři milióny korun.

Foto: Spolek Moravský ombudsman

Vzácná československá bankovka z roku 1919, takzvaná státovka.

Článek

Toto úterý se však na aukčním internetovém portálu Aukro.cz objevila nabídka na prodej této bankovky s vyvolávací cenou 210 tisíc korun. Prodejce, který se na aukční portál přihlásil pouhé dva dny před zahájením aukce, v inzerátu uváděl, že pochází z dědictví.

Doplnil, že v úvahu připadá pouze osobní předání novému majiteli, včetně platby, a to v Olomouci. Navíc na fotce začernil poslední trojčíslí prodávané bankovky. Přestože dražba měla podle marketingové manažerky Aukro.cz Michaely Balarinové trvat až do neděle, dražitel ji předčasně uzavřel hned ve středu, tedy 15. března, kdy poslední zájemce nabídl částku 1,81 miliónu korun.

„Byla to velmi vzácná aukce, a pokud se u nás něco takového objeví, tak to samozřejmě monitorujeme. Prověřovali jsme, zda se jedná o falzifikát,“ uvedla Balarinová. „Indicie ukazovaly, že se zřejmě jedná o pravou aukci a víc jsme do toho nezasahovali. Tato ale neproběhla do konce tak, jak by to bylo očekávatelné při běžných aukcích, prodejce ji ukončil předčasně,“ dodala Balarinová.

Ano, ta částka je skutečně směšně nízká. Je to celé nějaké divné a velmi podezřelé
Jan Neumann, soudní znalec

Podle informací Práva obchod zastavili policisté. Jsou přesvědčeni, že jde o ukradený muzejní exponát. Zadrželi prý i prodávajícího a nyní zjišťují, jaká byla jeho role v celém případu.

Mluvčí olomoucké krajské policejní správy Jitka Dolejšová v pátek pouze potvrdila, že se policisté touto kauzou zabývají. Podrobnosti odmítla uvést s tím, že by to mohlo ohrozit průběh vyšetřování.

Směšně nízká cena

Redakci na samotnou dražbu upozornil spolek Moravský ombudsman, který prý dostal tip jak od občanů, tak od některých expertů. Těm se totiž nezdálo už jen to, že někdo nabízí nejvzácnější československou bankovku na internetovém aukčním portálu, a také částka, za kterou byla ve středu prodána. Byla podle nich velmi nízká.

Stejně tak prý byla zarážející i osoba domnělého majitele a jeho vůbec první přihlášení na server jen pár dnů před prodejem.

„Ano, ta částka je skutečně směšně nízká. Je to celé nějaké divné a velmi podezřelé. Zatím poslední pravá pětitisícovka z roku 1919 byla nedávno prodána za 3,5 miliónu korun, a podle mě šlo o dobrý nákup,“ řekl Právu soudní znalec v oboru numizmatika Jan Neumann z pražského aukčního domu Meissner – Neumann.

Mohu jen říci, že máte v podstatě správné informace, ale v této fázi to řeší policie
Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci

Doplnil, že je výjimečné, aby se takto unikátní bankovka prodávala na aukčním serveru. „Takovéto vzácnosti se prodávají jinak – přes renomovanou firmu na špičkové numizmatické aukci a vždy by to byla ozdoba té aukce. Znám lidi, kteří by za ni, pokud by byla v dobrém stavu, dali tři milióny i více,“ podotkl.

Ředitel muzea Břetislav Holásek Právu potvrdil, že bankovka byla skutečně nalezená a podle všeho šlo o tutéž bankovku, kterou někdo nabízel na serveru Aukro.cz. „Mohu jen říci, že máte v podstatě správné informace, ale v této fázi to řeší policie. A ještě mohu říci, že je věc již v této chvíli pozitivně vyřešena a že už je vše v pořádku,“ naznačil v pátek Holásek.

Pětitisícovka byla s dalšími bankovkami nižších hodnot vydána 15. dubna 1919 jako vůbec první v historii samostatného československého státu. Platila však pouze dvacet měsíců, než byla stažena, a to od srpna 1919 do dubna 1921. I proto je tak vzácná.

Autorem bankovky byl rakouský malíř a grafik Heinrich Lefler a společně s ním Rudolf Rössler. Právě příbuzná prvního jmenovaného, paní Leflerová, je na této červené bankovce podepsané tehdejším ministrem financí Aloisem Rašínem vyobrazena.

V současnosti je známých jen 36, podle některých odborníků nově 37 pravých kusů této bankovky, které jsou ve veřejných sbírkách muzeí či bank, ale i v rukou soukromníků jak v ČR, tak na Slovensku. Několik exemplářů je prý i jinde v zahraničí, protože tato bankovka se stala vzorem v dalších zemích Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám