Hlavní obsah

Soud snížil zahradníkovi trest za ubodání ženy o devět let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za ubodání náhodné známé si osmatřicetiletý zahradník Jakub Drholec odsedí šestnáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Původní, výjimečný pětadvacetiletý trest, který letos v lednu dostal od pražského městského soudu, mu o devět let ve středu snížil Vrchní soud v Praze. Podle soudce byl původní trest nepřiměřeně přísný. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Jakuba Drholce k souduVideo: Novinky

 
Článek

Proti původní výši trestu se kromě obžalovaného poněkud neobvykle odvolalo i státní zastupitelství. Podle státního zástupce Vlastimila Hrdličky nebyly rozsudek městského soudu a výše trestu nijak odůvodněny. Proto odvolacímu soudu navrhl uložení trestu v horní polovině trestní sazby. Podobně se vyjádřil i Drholcův obhájce.

Ten argumentoval zejména doznáním svého klienta, projevenou lítostí i sebereflexí. „Jde o nesprávný signál pro veřejnost,“ uvedl Drholcův advokát, podle kterého je pětadvacetiletý trest nepřiměřeně přísný.

„Hrozně moc toho lituju. Chci normálně pracovat a být jako všichni ostatní,“ kál se před soudem Drholec. „Chci dělat lidem radost, zařadit se do kolektivu. Nevím, co mě to napadlo,“ dodal.

Senát odvolacího soudu vyslyšel odvolání všech zúčastněných. „Odvolací soud se celkem ztotožňuje s tím, co zde bylo řečeno, pro uložení výjimečného trestu nebyly dány podmínky. Jednalo se o situační záležitost,“ uvedl předseda senátu Jiří Lněnička s tím, že se Drholec na svůj čin nijak nepřipravoval a že se v jeho případě nejedná o sériového pachatele.

Nadávala mu a okradla ho

Drholec ubodal sedmadvaceticentimetrovým nožem v pronajatém bytě loni v červenci v pražském Braníku ženu, kterou chvíli předtím potkal v nedalekém baru.

„Viděl jsem ji poprvé,“ řekl policii Drholec. „Přisedla si a začala mi vyprávět, že má nějaké problémy. Já jsem ji moc neposlouchal, chtěl jsem jít na pivo a přemejšlet si o práci, o zahradničení,“ pokračoval. Nakonec prý ze ženy vypadlo, že má problémy s manželem, Drholec jí tedy nabídl, že k němu může jít na den bydlet, aby se zklidnila.

Když pak dorazili k obžalovanému domů, začala prý žena po chvíli Drholcovi nadávat. „Začala na mě zvyšovat hlas a začala být sprostá, že jsme všichni stejní, debilové a ču***i,“ popsal policii Drholec. „Místo toho, aby byla ráda, že jsem ji vzal k sobě, tak furt jenom řve,“ dodal.

Žena ho pak údajně ještě okradla o telefon a 1200 korun.

To Drholce vytočilo natolik, že vzal nůž a ženě vyhrožoval, že ji podřízne. „A pak se stalo, co se stalo,“ dodal muž s tím, že si z útoku nic nepamatuje. „Byl jsem úplně mimo, vůbec jsem nevěděl. Měl jsem zatemněno,“ prohlásil Drholec s tím, že ví, že ženu „píchnul někam do těla“.

Podle pitvy ženu několikrát bodl do hlavy, krku, hrudníku a končetin. Nakonec se jí snažil uříznout hlavu.

Podle znalců netrpí Drholec žádnou psychickou poruchou ani chorobou, ani sexuolog u něj nezjistil žádnou sexuální deviaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám