Hlavní obsah

Repliku keltské stavby na Šumavě zapálil žhář, policie ho však nenašla

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Žhář má na svědomí požár repliky keltské stavby v Archeoparku v šumavských Prášilech z loňského prosince. Policisté ho ale nevypátrali.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Oheň zasáhl největší z budov, které jsou replikami starých keltských staveb.

Článek

„Případ odložili s tím, že pachatel zůstává neznámý,“ potvrdila Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Oheň zasáhl největší z budov, tzv. panský dům. Dřevěný srub se slaměnou střechou zcela shořel, škoda je téměř tři čtvrtě miliónu korun. Vyšetřovatelé postupně vyloučili jako příčinu vzniku požáru samovznícení a jakýkoliv atmosférický jev.

Z analýzy vzorků z míst, které označil speciálně vycvičený pes na vyhledávání hořlavin, zjistili policejní technici přítomnost benzínu. Žhář objekt zapálil pravděpodobně zvenku. Zámek na dveřích byl totiž neporušen.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Požár zničil objekt v Archeoparku v šumavských Prášilech.

Keltská vesnička vzniká v šumavských Prášilech asi 11 let, zejména díky práci nadšenců. Je v ní několik staveb, například vstupní brána s opevněním, panský dům, pohanská svatyně nebo přístřešky na keramiku a na výrobu látek.

V Archeoparku už jednou hořelo. V květnu 2008 požár, zřejmě úmyslně založený, zcela zničil roubený srub a napáchal škodu zhruba za 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Šumavě hořela replika keltského sídliště

Až půlmiliónovou škodu způsobil podle prvních odhadů požár, který v pátek večer vzplál v Archeoparku v Prášilech na Klatovsku. Oheň zasáhl největší z budov,...

Výběr článků

Načítám