Hlavní obsah

Obsluha byla zalezlá a matka držela dítě za ruce, tvrdí svědek pádu dítěte z lanovky

Příbram

Obsluha byla zalezlá v boudě a matka dítě držela za ruce, než spadlo, tvrdí svědek pádu pětiletého dítěte z lanovky na Monínci na Příbramsku. Jeho výpověď přinesl v pátek Český rozhlas. Podle provozovatele areálu Jaroslava Krejčího ale na nasedání lyžařů dohlíželi tři pracovníci. Případem se dál zabývají policisté a Drážní inspekce, která k tomu má kompetenci.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Ski areál Monínec

Článek

Podle svědka nebyla u lanovky ve středu obsluha, když se ženě s dítětem nepodařilo správně nasednout. „Jednou rukou se držela za hranu sedačky, druhou držela dítě. Byla tam opřená na půl zadku nebo zády,” uvedl svědek podle Radiožurnálu.

Lidé údajně křičeli na personál, ať lanovku zastaví. „Ale obsluha na nástupišti evidentně nebyla přítomna, byla asi zalezlá někde v boudě,” dodal svědek.

Dítě viselo z lanovky

Krejčí uvedl, že část personálu byla skutečně v boudě, ale je to podle něj standardní situace, protože je odtud na nástupiště vidět a zároveň lze z boudy lanovku zastavit. Podle něj byli v době nehody ve spodní stanici tři pracovníci. „Jeden byl vzadu mezi klapkami, které pouštějí lidi na pás, a turnikety. Druhý byl v boudě, odkud vidí přímo na nástup, a třetí byl také v boudě, to je záchranář, který má okno nahoru a vidí na druhý sloup, jestli se něco neděje na výjezdu,” uvedl Krejčí.

Pracovníci podle něj tvrdí, že žena s dítětem ze spodní stanice odjela se zaklapnutou bezpečnostní bránou. „Jestli to bylo špatně zaklapnuté a pak to otevřeli, nevím. Nechci spekulovat,” řekl Krejčí.

Lanovka byla podle svědectví asi po půl minutě zastavena, pak se rozjela opět nahoru. Žena dítě údajně držela asi 600 metrů, pak ho neudržela a dítě spadlo.

Krejčí konstatoval, že vedení areálu k incidentu shromažďuje informace, které předá policii a Drážní inspekci. „Už se nám hlásí další svědci, kteří viděli ten zásah, ale nechci nic dál komentovat,” dodal.

Stav chlapce není znám

„Prozatím jsme to ještě právně nekvalifikovali, shromažďujeme veškeré materiály, už jsme prvotně vyslechli nějaké svědky, ozvali se nám i další. Je to zatím ve fázi prověřování,” řekla policejní mluvčí Eva Stulíková.

Vzhledem k věku dítěte nechtěla sdělovat další informace ani to, v jakém je chlapec stavu. Policie dostala případ nahlášený až s dvouhodinovým zpožděním. Policie následně požádala další svědky, aby se přihlásili na linku 158.

Chlapec byl po pádu při vědomí, záchranáři ho s podezřením na vnitřní poranění v oblasti břicha přepravili do pražské motolské nemocnice. „Jedná se o dítě a my nemáme souhlas rodičů, tak se k tomu nemůžeme nijak vyjádřit,” uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám