Hlavní obsah

Arabista Sáňka půjde kvůli vydání radikální knihy znovu před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Případem arabisty a někdejšího předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Sáňka byl obžalován z šíření náboženské nenávisti kvůli vydání knihy Základy tauhídu - Islámský koncept boha a pražský městský soud zrušil osvobozující verdikt z loňského září. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vladimír Sáňka

Článek

Případ se týká vydání překladu knihy muslimského kazatele Bilala Philipse. Odstartovala jej razie kriminalistů v dubnu 2014 v muslimských centrech v Praze. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Podle ministerstva vnitra byl zásah v pořádku.

Kniha podle obžaloby propaguje salafistický směr islámu, který se drží doslovného výkladu koránu.

„Salafismus je hnutí, které vykazuje protidemokratické rysy,“ uvedla v minulosti při projednávání případu státní zástupkyně Zdeňka Galková, podle které také kniha požaduje nastolení islámské legislativy šaría.

Sáňka měl podle svých slov v letech 2012–2014 vydání knihy na starost, autorem projektu ale není. Knihy se podle něj stačilo prodat sotva sto kusů, po upozornění policie distributor knihu stáhl z nabídky. V západní Evropě je kniha přitom běžně k dostání. „Kniha je ryze teologická,“ odmítl v minulosti tvrzení obžaloby Sáňka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám